Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Otvoren terenski ured UNHCR-a u Tuzli

Preuzmite sliku

Povodom Svjetskog dana izbjeglica i otvorenja terenskog ureda UNHCR-a u Tuzli premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić prisustvovao je izložbi fotografija.

Izložba pod nazivom „Zajedno možemo postići sve“ sastoji se od 19 fotografija snimljenih širom Bosne i Hercegovine a oslikava stanje raseljeništva i apatridije u periodu 2018. – 2021. godine.

„Otvaranje terenskog ureda UNHCR u Tuzli je prilika da se da se kvalitetnije suočimo sa fenomenom izbjeglica“, kazao je premijer Hodžić naglasivši da je to globalni fenomen sa kojim se Tuzlanski kanton ne može sam izboriti te zahvalio UNHCR-u što će otvaranjem kancelarije u Tuzli pomoći građanima i Vladi TK.
Prema riječima šefice Misije UNHCR-a u BiH Lucie Gagné: „Otvaranjem ureda UNHCR nastoji pomoći vlastima da ih svojim iskustvom podrži u izgradnji kapaciteta za blagovremeno i tačno prepoznavanje potreba i ranjivosti ljudi u pokretu i za njihovo dalje upućivanje na odgovarajuće državne institucije uključujući i one koji bježe od sukoba ili progona i traže sigurno utočište u Bosni i Hercegovini.“

Predstavnica Gagné kazala je da povodom Svjetskog dana izbjeglica, UNHCR poziva na veće uključivanje izbjeglica u zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i sport te da danas status izbjeglice ima više od 80 miliona ljudi.

Otvaranjem Ureda u Tuzli, rečeno je ovom prilikom, moći će se prepoznati i detektovati oni kojima je potrebna zaštita.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,