Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Otkriveni detalji kako su varali sarajevski ugostitelji (VIDEO)

Preuzmite sliku

Porezna uprava Federacije privremeno je zatvorila ugostiteljske objekte “Vatra” i “Metropolis” u Sarajevu. Radi se o objektima, čiji su vlasnici, zajedno s još nekoliko ugostitelja uhapšeni u akciji “Kasa”, prenosi Avaz.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je određivanje pritvora za dvoje uhapšenih u tom predmetu. Riječ je o Olegu Krautblattu i Ines Juretić, bivšem direktoru i sadašnjoj direktorici firme Inspirit, koji se terete za zloupotrebu položaja u vezi sa utajom poreza.

Vlasnici ugostiteljskih objekata priznali su, da su koristeći posebne softvere vršili utaju poreza. Otkriveni su i detalji kako su ugostitelji varali.

Istražnim radnjama je pokazano da postoji veliki broj korisnika programa Inspirit Gastro, a to je specijalizirani program koji je napravljen po pricipu “kratkog” i “dugog” klika, prenosi TV Alfa.

Naime, ako osoba želi da isprinta račun za prodati proizvod pomoću dugog klika, čini prihode nevidljivim. Na taj način ugostitelji su prikrivali stvarni promet na osnovu čega su pravili lažne poreske prijave.

Podsjećanja radi, svi optuženi su se izjasnili da njihova mjesečna primanja iznose od 1.500 do 2.000 KM.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje