Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Otkrivene velike prevare: Saobraćajni policajci uzeli na desetine hiljada maraka

Preuzmite sliku

Više saobraćajnih policajaca zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske osumnjičeno je da su tokom prošle godine uzeli velike svote novca od nesavjesnih vozača kako im ne bi pisali kazne, saznaje Srpskainfo.

Prema saznanjima portala Srpskainfo, sumnja se da su ovi policajci najmanje godinu dana uzimali mito od vozača. Riječ je o većem broju policajaca i protiv njih su pokrenuti disciplinski postupci.

Informacije potvrdili su i u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Izvor iz vrha MUP-a RS-a je pojasnio da je kontrolom radara utvrđeno da je on korišten mnogo više puta nego što je napisano kazni.

“Pripadnici Unutrašnje kontrole su utvrdili da postoji velika odgovornost saobraćajnih policajaca za ove propuste. Oni su najvjerovatnije zaustavljali vozače koji su vozili iznad ograničenja i zatim bi im na radaru pokazivali da su prekoračili brzinu” pojašnjava ovaj sagovornik.

 • Zabilježene sve brzine

  On dodaje da bi zatim od tih vozača tražili novac u zamjenu da izbjegnu kazne.

  “Vozači su im zatim davali mito, a policajci su ih puštali bez ikakve sankcije. Mislili su da mogu poništiti izmjerenu brzinu na radaru i da niko od nadležnih to neće primjetiti. Međutim, Unutrašnja kontrola je otkrila ove prevare i obavijestila nadležne u MUP-u”, kaže izvor Srpskainfo.

  Prema njegovim riječima, oni su koristili ručni radar, ali su u njemu ostale sve zabilježene brzine kada je korišten.

  “Prema prvim informacijama, sumnja se da su ovi policajci na taj način uzeli na desetine hiljada maraka. Najviše propusta utvrđeno je u Policijskoj stanici Laktaši, a spominje se da su policajci iz ove stanice uzeli i najviše novca”, dodao je.

  Dodaje da je u Policijskoj stanici Laktaši, nakon što su otkrivene ove prevare policajaca, vanredno stanje.

  Pojasnio je da su, i pored ove istrage, osumnjičeni policajci i dalje na poslu.

  U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske rekli su da je Uprava policije podnijela prijavu službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu protiv više policajaca Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Gradiška, Policijske stanice Laktaši i Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka.

  “Prijava protiv pomenutih policajaca je podnesena zbog propusta u rukovanju ručnim laserskim uređajem za mjerenje brzine „Tru kam“. U toku je disciplinski postupak protiv policijskih službenika navedenih policijskih stanica”, rekla je portparol MUP-a RS-a Mirna Miljanović.

  “O navedenim propustima obaviješteno je i Okružno javno tužilaštvo Banjaluka”, istakla je Miljanovićeva. (Srpska Info)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje