Nedjelja, 21. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Otkazane konsultacije u Predsjedništvu BiH, Dodik tražio da se iz sale iznese zastava BiH

Konsultacije koje su bile najavljene u zgradi Predsjedništva radi imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH su otkazane. Razlog za to je ponovo zastava, ali ovaj put Milorad Dodik je tražio da se iz sale gdje zasjeda Predsjedništvo i gdje su trebali biti održani sastanci, iznese zastava BiH.

Ovu informaciju saznao je portal Klix.ba koji je objavio da je novinarima i snimateljima koji su čekali početak sastanka rečeno da je otkazan ovaj sastanak nakon što nije prihvaćeno da se pored zastave BiH nađe i zastava RS-a.

Kako saznaje Klix.ba, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nije pristao na taj Dodikov zahtjev, koji je mimo zakona.

Štaviše, Dodik se uopće nije ni pojavio u zgradi Predsjedništva BiH.

Za sutra je najavljena i sjednica Predsjedništva BiH i to prva zvanična, ali kako saznaje Klix.ba Dodik je planirao da se sjednica održi videolinkom, gdje bi se on javio iz Istočnog Sarajeva, iz kabineta sa zastavom RS-a. Druga dva člana Predsjedništva neće pristati na tu opciju.

Podsjetimo u zgradi Predsjedništva BiH je trebao biti održan sastanak članova Predsjedništva Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Кomšića.

Ovim konsultacijama, koje bi se prevashodno trebale ticati imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, trebali su prisustvovati i članovi Кolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, Borjana Кrišto i Denis Zvizdić.

Inače, Dodik je jučer i zvanično uputio predstavnicima političkih stranaka zastupljenim u Predstavničkom domu BiH poziv na konsultacije o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

U obrazloženju je naveo da su, nakon što je konstitutivna sjednica Predstavničkog doma održana 6. decembra ove godine i u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara koji propisuje rokove za donošenje odluke Predsjedništva BiH o imenovanju prvog čovjeka Vijeća ministara, stvoreni uslovi da Predsjedništvo BiH započne ove konsultacije.

Inače, Dodik je u više navrata napuštao sastanke u zgradi Predsjedništva BiH zbog činjenice da uz zastavu BiH nije istaknuta i zastava RS. Jedan od njih je i sastanak sa članovima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC). (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje