Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Osvanuli bilbordi političkih stranaka, stajališta, raskrsnice, autobusi, trolejbusi puni političara

Preuzmite sliku

Tridesetodnevna izborna kampanja za opće izbore u Bosni i Hercegovini 2. oktobra počinje danas i trajaće do 1. oktobra u sedam sati ujutro, kada počinje izborna šutnja koja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta 2. oktobra u 19 sati, javlja Anadolu Agency.

Izborna kampanja je period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima.

U poruci upućenoj ovjerenim političkim subjektima za oktobarske opće izbore, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) Suad Arnautović, pozvao je na poštivanje Izbornog zakona BiH.

“Da predstave svoje programe, da vode fer kampanju, da ne koriste jezik mržnje ili jezik koji bi mogao izazvati nekoga da koristi silu, da izbjegavaju diskriminaciju, pogotovo stereotipe o osobama suprotnog spola”, rekao je Arnautović.

Pozvao je i birače da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces proteknu u demokratskom okruženju, a posebno mlade, “jer je za budućnost naše države Bosne i Hercegovine važno da mladi budu uključeni u političke procese”.

“Pozivam medije da ravnopravno i fer predstavljaju političke subjekte i informiraju javnost o svim pitanjima u vezi s izbornom kampanjom i izbornim procesom, onako kako je to propisano Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine”, kazao je Arnautović te podsjetio lokalne vlasti da su dužne osigurati ravnopravan tretman političkim subjektima koji su ovjereni za učešće na izborima u njihovim zahtjevima da javna mjesta i javne objekte koriste u svrhu izborne kampanje:

“Koristim priliku da političke subjekte, kandidate i njihove pristalice, ali i zaposlene i angažovane u izbornoj administraciji podsjetim da nije dozvoljeno: lažno predstavljanje u ime bilo kojeg političkog subjekta; uklanjati, prekrivati, uništavati ili mijenjati štampane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje; nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini; vršiti bilo kakav pritisak na novinare koji bi im otežao obavljanje posla u skladu s pravilima profesije i izbornim pravilima.

Posebno skrećem pažnju na zabranu korištenja govora mržnje u kampanji, kao i svakog oblika javnog izražavanja ili govora koji izaziva ili potiče mržnju, diskriminaciju ili nasilje protiv bilo koje osobe ili grupe osoba, na osnovu rase, boje kože, nacionalnosti, spola ili vjere, etničkog porijekla ili bilo koje druge osobne karakteristike ili orijentacije koja potiče na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje. To uključuje i objave i korištenje slika, simbola, audio i video zapisa, SMS poruka, internet komunikacija, društvenih mreža i mobilnih aplikacija ili drugih materijala koji mogu tako djelovati.”

Arnautović je podsjetio da je nosiocima izvršnih funkcija i mandata zabranjena zloupotreba javnih sredstava. Poručio je da će CIK BiH imati nultu toleranciju za neprihvatljiva i zakonom zabranjena ponašanja u izbornoj kampanji.

“Budimo odgovorni za svoje postupke i izgovorenu riječ”, poručio je Arnautović.

Na općim izborima u Bosni i Hercegovini 2. oktobra učestvuje 145 političkih subjekata, od čega 90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija. Na glasačkom listiću naći će se 137 političkih subjekata, saopćeno je ranije iz CIK-a BiH.

Pravo glasa na općim izborima imat će nešto više od 3,3 miliona birača. Biračka mjesta na općim izborima u BiH bit će otvorena 2. oktobra od sedam do 19 sati.

Od ponoći brojni gradovi preplavljeni predizbornim plakatima i izbornim sloganima.

Plakati u Sarajevu su postavljeni na autobuskim stajalištima, javnom gradskom prijevozu, na bilbordima po cijelom gradu, na frekventnim raskrsnicama. U narednih 30 dana “visit” će i slati poruke i davati obećanja.

Plakati stranaka SDA, SBB, SDP BiH, DF-a jutros su dominirali. U trolejbusu Dobrinja-Trg Austrije jutros je građane “dočekao” ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Bakir Izetbegović “za predsjednika” maše sa različitih lokacija. SBB poručuje za “pametnu BiH”, piše Patira.

Izborni slogan SDP-a je “Da svane dan”.

Demokratska fronta predstavila je slogan kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Željka Komšića “Za građansku državu”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , ,