Ponedjeljak, 23. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti Nikola Koprivica sa Sokoca izručen iz Kanade u BiH

Preuzmite sliku

Nakon ostvarene komunikacije i saradnje Tužilaštva Bosne i Hercegovine s partnerskim institucijama Kanade, izvršeno je lociranje, identificiranje i izručenje državljanina BiH Nikole Koprivice (1954), općina Sokolac, osumnjičenog za zločine protiv čovječnosti.

Nakon slijetanja u BiH, osumnjičeni Koprivica će biti doveden postupajućem tužiocu koji će ga ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni Koprivica, koji se više godina nalazio na području Kanade, pod istragom je i tereti se da je s drugim osumnjičenima, kao lični i izravni izvršitelj ratnog zločina, učestvovao je u strijeljanju više od 40 žrtava bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Novoseoci kod Sokoca, koji su ubijeni u jesen 1992. godine, na lokaciji Ivan Polje.

U ovom predmetu, podignuta je optužnica i nedavno je započeo sudski postupak u Sudu BiH.

Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se partnerskim instiucijama Kanade, prije svega Kanadskoj graničnoj agenciji (Canadian Border Service Agency), na pomoći u lociranju i izručenju osumnjičenog, kao naporima u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,