Petak, 25. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Osumnjičen za terorizam: Predložen pritvor za Muniba Ahmetspahića, zvanog Ebu Davud

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi osumnjičeni mogao ponoviti kazneno djelo, kao i opasnosti da bi njegov boravak na slobodi mogao izatvati uznemirenje javnosti i narušavanje sigurnosti.

Nakon ispitivanja osumnjičenog postupajući tužitelj Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za:

-Ahmetspahić Muniba, rođenog 20.06.1990. godine u Zenici (poznat i po nadimcima “Ebu Davud”, “Osman” i “Mugira”.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je od 2013. godine, u dva navrata, duži vremenski period proveo na području Sirije, gdje se borio na strani tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), koja je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom, te se borio u jedinicama radikalnih vjerskih skupina “Džebhatu Nusra” i “ISIL”.

Tijekom istrage, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni komunicirao i koordinirao aktivnosti sa drugim državljanima BiH, koji se nalaze na području Sirije i Iraka, kao i da je po dolasku u BiH organizirao i pomagao odlazak drugog državljanina BiH, na to područje.

Također, osumnjičeni Ahmetspahić Munib, je osoba koja se dovodi u vezu sa Mevlidom Jašarevićem, osuđenim za napad na veleposlanstvo SAD u listopadu / oktobru 2011. godine.

U ovom predmetu i provedenim istražnim operacijama, ostvarena je značajna međunarodna suradnja sa partnerskim instuticijama SAD.

Osumnjičeni Ahmetspahić tereti se za kazneno djelo organiziranje terorističke skupine iz članka 202. d. i kaznenim djelo terorizma iz članka 201. KZ BiH.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje