Utorak, 19. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oštećen budžet BiH zbog porezne utaje: Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Ilije Lamešića

Preuzmite sliku

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ilije Lamešića, rođenog 1971. godine u mjestu Gornja Skakava, Brčko Distrikt, državljanina BiH i Pravnog lica ‘Ruškić – Trans’ d.o.o. Brčko distrikt, čiji je vlasnik i zamjenik direktora Ilija Lamešić.

Optuženi se tereti da je u svojstvu vlasnika i zamjenika direktora, lica ovlaštenog za zastupanje pravnog lica ‘Ruškić Trans’ d.o.o. Brčko distrikt, u periodu 2015. i 2016. godine podnio poreznu prijavu neistinitog sadržaja, u namjeri da ostvari pravo na povrat ili kredit po osnovu indirektnih poreza.

Na navedeni način optuženi je, putem podnesenih prijava samooporezivanja, ostvario pravo na poreski kredit na osnovu knjigovodstvene dokumentacije koja je krivotvorena i nije rezultat stvarnog prometa, prikazujući u knjizi ulaznih faktura fakture dobavljača građevinskog materijala, te na taj način umanjio svoje poreske obaveze u iznosu od 134.654,11 KM, za koji iznos je oštećen budžet BiH.

Optuženo pravno lice ‘Ruškić Trans’ d.o.o. Brčko, u navedenom vremenskom periodu, tereti se da je raspolagalo navedenim novčanim iznosom u svom redovnom poslovanju.

Optuženi se terete za krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,