Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Osobe s invaliditetom: Dajte nam priliku raditi i dokazat ćemo da možemo

Predstavnici organizacija osoba s invaliditetom, koji su danas okupili u Mostaru u povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, poslali su javnosti poruku kako žele biti vidljivi i aktivni članovi društva, te da žele i mogu raditi, samo im treba pružiti priliku.

Predstavnica Aktiva mladih Koalicije organizacija osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo Ira Adilagić kazala je kako mlade osobe s invaliditetom mogu i žele biti aktivno uključeni u stvaranje inkluzivnog društva i tako doprinijeti ostvarenju ciljeva održivog razvoja.

“Posebno smo sretni što smo se danas ovdje okupili i na taj način kao mlade osobe zauzeli ulogu u društvu i u promoviranju i poštivanju ljudskih prava osoba s invaliditetom. Borimo se i pokušavamo dostići principe modernog društva i postići da osobe s invaliditetom ostvare potpuno sudjelovanje u društvu.”, navela je Adilagić.

Dodala je kako je komunikacija ključna da bi se ti ciljevi i ostvarili.

“Tek uz dobru komunikaciju između osoba s invaliditetom i samog društva možemo postići bolje međusobno razumijevanje, a ako se bolje međusobno razumijemo i upoznamo onda možemo pomicati granice koje su šturo postavljene u našem društvu, a tiču se predrasuda i diskriminacije koja je još uvijek prisutna. Pomicanjem granica dostižemo ciljeve koji se traže za jedno društvo održivog razvoja.”, istaknula je Adilagić.

Organizator mostarske konferencije bila je Misija OESS-a u BiH u suradnji s Koalicijom organizacija koje okupljaju osobe s invaliditetom Hercegovačko-neretvanskog kantona “Zajedno smo jači” i krovnom organizacijom osoba s invaliditetom Švedske “My Right”.

Konferencija je okupila predstavnike mladih pet koalicija organizacija koje okupljaju osobe s invaliditetom, i to iz Bijeljine, Doboja, Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo i HNK.

Predsjednica Aktiva mladih osoba s invaliditetom regije Bijeljina Ivana Stevanović kazala je kako je centralno pitanje položaja mladih osoba s invaliditetom zapravo pitanje njihove aktivacije.

“Moramo naći način da se mlade osobe s invaliditetom aktiviraju u društvo tako da postanu ravnopravne, ali i da društvo prepozna njihovu korist za širu društvenu zajednicu. Osobe s invaliditetom žele biti vidljivi i aktivni članovi društva, a ne pasivni korisnici socijalne pomoći.”, kazala je Stevanović.

Dodala je kako se osobe s invaliditetom, nažalost, suočavaju s brojnim izazovima i problemima.

“Visoka stopa nezaposlenosti, neadekvatan obrazovni sistem i migracije, samo su neki od problema. To naravno pogađa sve mlade, nebitno imaju li invalidnost ili ne, ali sve navedeno, uz još neke druge poteškoće poput diskriminacije, u većoj mjeri pogađa osobe koje imaju invaliditet. Ako se mlade osobe s invaliditetom aktiviraju, smatram da će lakše doći do informacija, ostvariti svoja prava koja im po zakonu pripadaju, ali i na neki način osnažiti sami sebe i više cijeniti svoj položaj u društvu. Mlade osobe s invaliditetom sposobni su biti lideri u današnjem društvu.”, navela je Stevanović.

O svojim iskustvima govorio je član udruženja “Djeca nade” iz Prozor-Rame i Vijeća mladih u HNK-u Amer Zečić, koji je kao osoba s invaliditetom završio redovnu srednju školu te bio učenik generacije.

“Po završetku srednje frizerske škole počeo sam raditi i vremenom sam stjecao klijente koji su bili zadovoljni mojim uslugama i tražili bi da ih ja friziram. Nakon toga sam radio kao konobar, a trenutno sam nezaposlen, ali sam dokazao da mogu raditi. Dajte nam priliku da radimo, a mi ćemo dokazati da to možemo.”, istaknuo je Zečić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje