Četvrtak, 9. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Osnovano udruženje porodica s troje i više djece “Porodice tri plus”

Preuzmite sliku

Udruženje porodica s troje ili više djece „Porodice tri plus“ jedinstveno je udruženje u Federaciji BiH koje zastupa i štiti interese porodica, a posebno porodica s troje ili više djece.

Danas je održana i press-konferencija na kojoj su javnosti predstavljeni ciljevi, planovi i razlozi za nastajanje togudruženja.

– Naša misija je doprinijeti stvaranju boljih životnih uslova za porodice u Bosni i Hercegovini, a posebno onih sa troje i više djece. Naš cilj je poticati na društvenu odgovornost sve javne, poslovne i društvene sektore da se kroz omogućavanje benefita institucionalno i sistemski uključe u osnaživanje višečlanih porodica u funkciji podrške natalitetu – rekao je predsjednik Udruženja ‘Porodice tri plus’ Mustafa Vlahovljak.

Za 12 godina nedostaje šezdeset hiljada ljudi, u sedam godina ugašeno je 2000 školskih odjeljenja u BiH. U Federacij BiH za 23 godine broj novorođenčadi je smanjen za 50 posto, u Bosanskoj Krajini u tom periodu je rođeno čak 75 posto manje beba.

– Da bi jedno društvo demografski opstalo odnosno, da bi natalitet bio pozitivan nužno je da postoje porodice s troje i više djece jer su oni jedini dugoročni garant opstanka jednog društva. Otuda opredljeljenje za ove porodice jer bez njih naše društvo umire – dodala je Dženeta Kukuljac, aktivistica Udruženja.

Iako višečlane porodice predstavljaju društvenu okosnicu i od javnog su interesa za BiH, njihove multiplicirane obaveze i potrebe, do sada sistemski nisu prepoznate čime su dovedene na marginu društva i u socijalnu isključenost.

– Višečlane porodice su u demografskom smislu najznačajniji dio našeg društva i zato tražimo da se država prema njima tako i ophodi. Cilj nam je dovesti ove porodice u fokus i ukazati na njihov značaj – istakli su iz Udruženja.

Udruženje ‘Porodice tri plus’ je različitim nivoima vlasti u FBiH uputilo 20 inicijativa u vidu seta mjera, dostavljena je Inicijativa za uvećanje dječijeg dodatka za porodice s troje i više djece, a uvrštena je i u Nacrt zakona koji je Skupšina Kantona Sarajevo usvojila.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,