Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Osmanagić: U Visokom postoji šest piramida, niko na svijetu ih nije proučavao više od mene

Preuzmite sliku

Semir Osmanagić, osnivač fondacije Dolina bosanskih piramida, rekao je danas za N1 da visočke piramide imaju svjetsku promociju i vidljivost istakavši da ono što budi poseban ponos da su najstarije građevine na svijetu baš u Bosni i Hercegovini.

Kako je istakao Osmanagić, zbog piramida je napustio život u Americi i došao u BiH kako bi se borio za naučnu istinu.

Postoji li naučni dokaz za tvrdnje o najstarijoj piramidi na planeti?

”Naravno da postoji, 1893. godine, Austrijanci su u Butmiru počeli iskopavanje i našli dovoljno dokaza da je riječ o jednoj civilizaciji i svijet je priznao da imamo Butmirsku kulturu. Slično smo i mi radili. U našem projektu – nema više arheologa na jednoj lokaciji bilo gdje u svijetu”, ispričao je on.

  • Govorio je o egipatskim piramidama kao ”bajkicama”, o piramidama u Kini, Meksiku i još nekim zemljama.

    ”Naša piramida je četverostrana, njene stranice prema mjerenjima Geološkog zavoda Bosne i Hercegovine imaju bolju orijentaciju prema sjeveru od svih drugih piramida na svijetu. Dobili smo rezultate da je riječ o vještačkom betonu”, dodao je navodeći detalje istraživanja o piramidama iz brojnih svjetskih centara.

    Osmanagić je u razgovoru s Nikolom Vučićem komentarisao i ostale pojedinosti teme koja godinama privlači pažnju svjetske naučne zajednice.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje