Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

OSCE osudio napade na medijske profesionalce u BiH

Preuzmite sliku

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Teresa Ribeiro i šefica Misije OSCE -a u BiH Kathleen Kavalec osudile su “ciljanu internetsku kampanju mržnje protiv nekoliko medijskih profesionalaca u BiH,” uključujući novinare N1, te su pozvale vlasti da poduzmu efikasne mjere kako bi istražile i procesuirale počinioce u skladu sa zakonom.

Saopćenje OSCE-a, koje se poziva na saopćenje Udruženja BH Novinari, navodi da je posljednjih nekoliko dana došlo je do porasta agresivnih i nacionalističkih komentara usmjerenih protiv novinara u zemlji putem interneta.

Navode se specifično napadi na generalnu sekretarku Udruženja BH Novinari Borku Rudić, glavnog urednika N1 televizije Amira Zukića i novinara N1 Nikole Vučića, te šeficu odsjeka za Komunikologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Lejlu Turčilo.

“Namjerne manifestacije mržnje i agresivnog govora protiv medijskih profesionalaca u znak odmazde za njihov rad imaju zastrašujući učinak – ne samo na njihovu sposobnost da služe javnosti u demokratskom društvu, već i na njihovu fizičku sigurnost jer takvo nasilje na internetu može povećati rizik od daljnje prijetnje i nasilja nad novinarima,” izjavila je Ribeiro.

“Vlasti moraju primijeniti sve dostupne pravne načine za brzu i efikasnu istragu i krivično gonjenje počinilaca, kao i boriti se protiv govora mržnje na internetu, kako bi se osiguralo sigurno okruženje za medije u zemlji,” dodala je.

“Uznemirena sam posljednjim primjerom zastrašivanja i prijetnji javnim ličnostima u BiH. Rasprostranjena klevetnička kampanja protiv prof. Lejle Turčilo, Borke Rudić, Nikole Vučića, Amira Zukića i drugih prijeti njihovoj sigurnosti,” izjavila je Kavalec.

Pozvala je vlasti da “poštuju svoje obaveze prema OSCE-u i omoguće novinarima i zagovornicima slobode izražavanja da rade u okruženju bez zastrašivanja.”

Saopćenje zvaničnica OSCE-a dolazi nekoliko dana nakon što je Jasmin Mulahusić, državljanin Luxembourga koji je nedavno bio priveden po nalogu Tužilaštva BiH zbog širenja nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti, ali i ubrzo nakon toga pušten iz pritvora, uputio uvrede na račun novinara N1 te ostalih navedenih.

Mreža SafeJournalists je također osudila napade od strane Mulahusića.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,