Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Osam porodica iz Brčkog dobilo ključeve novih stanova

Preuzmite sliku

Osam porodica povratnika i raseljenih osoba u Brčko Distriktu BiH u četvrtak je preuzelo ključeve stanova nove zgrade izgrađene kroz Državni projekt stambenog zbrinjavanja (DPSZ), u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u Bosni i Hercegovini te će na ovaj način riješiti stambeno pitanje.

S ovom zgradom u Brčkom do sada je izgrađeno i useljeno deset zgrada s ukupno 229 stanova te obnovljeno ili izgrađeno 637 porodičnih kuća i uručeno 20 paketa građevinskog materijala, a do kraja 2019. godine planirana je obnova i izgradnja još 740 stambenih jedinica, od čega 197 stanova i 543 porodične kuće.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, Semiha Borovac, zajedno s gradonačelnikom Brčko Distrikta, Sinišom Milićem svečanim presijecanjem vrpce službeno su omogućili useljenje stanara u njihove nove domove.

– Osam stanova za 27 stanara možda se čini malo, ali je vrlo značajno za samohranu majku sa šestero djece Adisu Đonlić ili Fahrudina Kalesića kao i sve ostale koji su izabrani kao socijalno najugroženiji. Od srca im svima želim da lijepo žive i dožive lijepe trenutke u svojim novim domovima – rekla je ministrica Borovac.

Naglasila je kako prije četiri godine nije bila izgrađena ili popravljena niti jedna stambena jedinica kroz ovaj projekt, a da će ta brojka u narednih mjesec dana dostići 1.000 jedinica. Inače, zgrada u Brčkom prva je zgrada opremljena osnovnim setom kućanskih aparata i namještaja što je financirano IPA sredstvima.

Ukupna vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH, a sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice i prije svih Evropske unije, kao najvećeg donatora sa sudjelovanjem od oko 450 miliona KM, te Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Norveške, Italije, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,