Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Osam osoba iz Visokog tražilo pomoć zbog trovanja, sumnja se na majonezu

Preuzmite sliku

Osam osoba zatražilo je u proteklih desetak dana ljekarsku pomoć nakon trovanja u jednom od visočkih ugostiteljskih objekata, a struka sumnja da je trovanje nastupilo nakon konzumiranja ručno pravljene majoneze.

Načelnik Odjela za infektivne bolesti u Kantonalnoj bolnici Zenica Ednan Drljević Feni je kazao da je šest od osam osoba zadržano na liječenju te da će na pretragama biti još šest, sedam dana.

“Zvanično ne možemo potvrditi, teško je to reći, ali sumnjamo na majonezu koja je ručno rađena. Naravno da može biti i nešto drugo jer nismo dobili tu majonezu koju su konzumirali”, rekao je Drljević.

Inače, navodi ovaj ljekar, ta vrsta majoneze je najveći uzročnik trovanja. On tvrdi da je teško znati ima li u jajima salmonele, a da je dovoljno jedno takvo da zarazi smjesu od 100 jaja.

“Sad je opasnost od trovanja prošla, salmonela je izolirana. Nadamo se da je broj osoba koji je zatražio pomoć stvarni broj zaraženih, da ih nema više”, istakao je Drljević.

Dodao je da je bilo još pacijenata iz Visokog koji su zatražili pregled sumnjajući da su otrovani, a jeli su u drugim ugostiteljskim objektima u gradu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,