Utorak, 25. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Oružane snage BiH prisustvovale obilježavanju Dana državnosti na Bobovcu uprkos zabrani ministrice Pendeš

Preuzmite sliku

Na srednjovjekovnom gradu Bobovcu danas je uz prisustvo građana i organizacija obilježen 25. novembar Dan državnosti Bosni Hercegovine. Obilježavanju su prisustvovali i pripadnici Oružanih snaga BiH uprkos zabrani ministrice odbrane BiH Marina Pendeš.

Treću godinu zaredom narodnim okupljanjem na Bobovcu povodom obilježavanja Dana državnosti BiH uspostavlja se tradicija manifestnog iskazivanje autentičnog narodnog senzibiliteta prema bosanskoj državi, bila ona iz prošlosti, srednjovjekovna, ZAVNOBiH-ovska ili današnja, javlja portal Klix.ba.

Današnje obilježavanje Dana državnosti BiH na Bobovcu počelo je koračnicom orkestra Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Predsjednica “Preporoda” Vareš Sahudina Beganović ispred organizatora obratila se prisutnima na Bobovcu uz zahvale Općini Vareš na pomoći u organizaciji današnjeg praznika.

“Danas su s nama i Oružane snage i njihov orkestar, kao i duvački orkestar iz Travnika. Ovo je pozitivna priča našeg zajedništva. Značaj ovog datuma potvrđen je od 1992. do 1995. godine kada su naše patriote sačuvale integritet ove države. Dokle god ima patriota koji poštuju druge i drugačije bit će i Bosne i Hercegovine”, izjavila je Beganović, a prisutni su prisustvo OSBiH nagradili aplauzom.

Današnji program svojim nastupima uveličali su vareški izviđači, BZK Preporod te brojne druge kulturne ustanove.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović pozvao je prisutne da aplauzom nagrade prisustvo OSBiH.

“Dragi Bosnjani, kako smo se međusobno oslovljavali u nasoj bosanskoj državi i zemlji, građani Bosne ili Bošnjaci, Srbi i Hrvati, pozivam vas da aplauzom izrazimo poštovanje spram činjenice da smo imali vojni orkestar i počasni jedinicu OSBiH. Ovo je naša domovina i država”, kazao je Kulenović.

Fra Mirko Majdandić je poručio da Bosnu čine tri naroda, tronožac i da neće biti dobro koju god nogu slomimo, prenosi portal Klix.ba.

“Da nam se ne bi dogodilo da nam polja budu prazna. U jeku rata skupili su se ljudi da ono najbolje ulože u ono u čemu će graditi život. Dogovorila su tri naroda i temelj na kojem se može graditi. Ova Bosna su tri naroda, tronožac, i koju god nogu slomimo, gotovo je. Mi smo danas izvrnuli stolicu, a ko će sjesti na šiljak ne znamo. Zemlju trebamo voljeti kao mater, a mi je volimo ko ljubavnicu. Poruka svima nama je da se vratimo na temelje i postavimo zemlju na prave noge”, kazao je fra Majdanić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,