Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oružane snage BiH postavile šatore u migrantskom kampu Lipa

Preuzmite sliku

Pripadnici Oružanih snaga BiH postavili su u petak šatore kod sela Lipa u okolici Bihaća kako bi se tamo smjestile stotine ilegalnih migranata koji su u proteklim danima ostali bez ikakvog skloništa.

Vojska je angažirana temeljem odluke Predsjedništva BiH nakon što se državne i lokalne vlasti u Bihaću nisu uspjele dogovoriti gdje smjestiti oko 900 migranata koji su ranije boravili u kampu na istoj lokaciji koji je zatvoren prošle sedmice.

Iz Vijeća ministara BiH su tražili da se migranti privremeno smjeste u nekadašnji prihvatni centar Bira u Bihaću, što su lokalne vlasti odlučno odbile, a propao je i pokušaj da se dio migranata prebaci u Bradini kod Konjica, jer se tome usprotivilo stanovništvo blokirajući pristupnu cestu.

Migranti su dva dana čekali u autobusima, a na kraju je Ministarstvo sigurnosti BiH zatražilo pomoć vojske.

“Oružane snage spremne su na odgovoran način obaviti svaku zadaću koju pred njih postavi Predsjedništvo BiH na dobrobit građana cijele zemlje”, navodi se u saopćenju Ministarstva obrane.

Migranti bi trebali boraviti pod šatorima dok se na područje sela Lipa ne dopreme kontejneri u kojima je moguće osigurati grijanje pa bi to postala lokacija na kojoj bi tokom cijele godine moglo boraviti do 1200 osoba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,