Srijeda, 21. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Optužnica protiv Ramiza Mustafića: Pokušao staviti u promet veću količinu duhana

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ramiza Mustafića, rođenog 1954. godine u mjestu Novo Selo, općina Zvornik, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je dana 19.03.2016. godine nezakonito pokušao staviti u promet veću količinu duhana, koji nije bio obilježen kontrolnim i poreskim markicama na način propisan poreskim zakonodavstvom BiH.

Prema navodima optužnice, nakon što je prethodno kupio duhan na pijaci Arizona od njemu poznate osobe, optuženi je 44 kg rezanog duhana zapakovanog u PVC vrećice utovario u putničko motorno vozilo te je prilikom upravljanja navedenim vozilom u Prijedoru zaustavljen od strane službenika MUP-a RS, koji su uz potvrdu oduzeli pronađeni duhan koji je bio namijenjen crnom tržištu u BiH.

Prema važećem zakonodavstvu i propisima, utajeni iznos akciza i poreza na navedenu količinu duhana je oko 4.400 KM, jer se prodajom svakog kilograma duhana na crnom tržištu vrši utaja od blizu 85,00 KM akcize i oko 17,00 KM PDV-a, te se na taj način prouzrokuje šteta državi, budžetu i svim građanima BiH.

Optuženi Mustafić se tereti da je počinio krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 26. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,