Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Optužnica protiv državljanina Crne Gore: Kao pripadnik VRS vršio progone i silovanja u Foči

Preuzmite sliku

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Radulović Ranka, rođenog 1960. godine u Nikšiću, ranije višestruko osuđivanog, državljanina Crne Gore, zbog zločina protiv čovječnosti na području istočne Bosne u vrijeme agresije na tu zemlju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Optuženi Radulović Ranko (1960.), tereti se za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, na području Foče i okolnih mjesta, tijekom 1992. godine.
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Radulović Ranka, rođenog 1960. godine u Nikšiću, ranije višestruko osuđivanog, državljanin Crne Gore.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je tijekom mjeseca srpnja i kolovoza 1992. godine, zajedno s drugim osobama vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, u okviru kojeg progona je sudjelovao u napadu na civilno stanovništvo i naselja, a taj napad posljedovao je smrću žrtava. Također se tereti da je sudjelovao u uzimanju talaca, kao i u protupravnim, samovoljnim i vojnim potrebama neopravdanom uništavanju imovine u velikim razmjerama, sudjelovao u protuzakonitom zatvaranju civila, pomagao u prisiljavanju djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje-silovanje, kao i da je više puta počinio silovanje više žrtava.

Optuženi se tereti za kazneno djelo – Zločin protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka, među kojima je sedam (7) svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, kao i prilaganjem oko 200 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje