Utorak, 19. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Optuženi za primanje i davanje mita: Miletić, Brkić i Šabić danas u Sudu

Preuzmite sliku

Suspendovana sutkinja Suda BiH Azra Miletić, te nekadašnji komesar policije USK-a i Senad Šabić, koji su optuženi za primanje i davanje mita, naći se danas u sudnici Državnog suda, kako bi se izjasnili o krivici, piše Oslobođenje.

Šabić i Brkić su optuženi da su Miletićki, koja je bila sutkinja Apelacionog odjeljenja, obećali novčani dar kako bi uticali na ishod drugostepenog postupka u kojem im se sudilo za organizirani kriminal, a da bi im se izrekla povoljnija sudska odluka. U optužnici se navodi da je Miletić pristala na to i od posrednika primila dio obećanog novca. Oni su uhapšeni početkom ove godine u akciji SIPA nazvanoj kodnim imenom Čekić.

Miletić i Brkić su u pritvoru proveli mjesec, dok je Šabić ostao u pritvoru nešto duže. Nakon toga Sud BiH im je odredio mjere zabrane, a oni su zatražili prenošenje predmeta u drugi sud.

Sud je ovaj zahtjev odbio, navodeći da ne postoje važni razlozi koji bi opravdali prebacivanje predmeta u Općinski sud u Sarajevu. Sud je odlučio i to da činjenica da je ovaj sud kao kolektiv sačinjen od kolega optužene, sa kojima je radila skoro 11 godina, sama po sebi ne dovodi u sumnju profesionalno i objektivno postupanje Suda BiH.

Odbrana je, s druge strane, smatrala da su optužena Miletićka i predsjednica Suda BiH u “profesionalnom sukobu, kao i da je 2010. u Visoko sudsko i tužilačko vijeće stigao dopis u kojem se iznose vrlo negativne i neistinite optužbe” na račun Miletić, a koji je potpisala “grupa sudija Suda BiH”. Odbrana se pozvala i na predmet koji se na sarajevskom Općinskom sudu vodi protiv Dragice Miletić, ali je i to odbačeno i to zato jer je predmet protiv Azre Miletić složeniji nego slučaj protiv njene koleginice Dragice Miletić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje