Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Opozicija traži utvrđivanje odgovornosti Vijeća ministara BiH tokom pandemije

Preuzmite sliku

Zastupnici opozicionog Kluba tri političke stranke (Naša stranka, Nezavisni blok i Socijaldemokratska partija) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH zatražili su 6. aprila otvaranje rasprave o radu Vijeća ministara BiH u cjelini, s posebnim osvrtom na postupanje tog tijela na krizu izazvanu pandemijom korona virusa.

U zajedničkom saopštenju zastupnika ove tri političke stranke navodi se kako se njihov zahtjev odnosi na neadekvatno postupanje po pitanju predlaganja, usvajanja i stalnog ažuriranja mjera usmjerenih ka zaštiti javnog zdravlja, a koje su u nadležnosti Vijeća ministara BiH.

U njih spadaju mjere pri ulasku u BiH, mjere usmjerene ka zaštiti zaposlenih u institucijama BiH, konstantna koordinacija između nadležnih entitetskih tijela s ciljem ujednačenosti različitih mjera.

Zahtjev se odnosi i na neadekvatno postupanje po pitanju predlaganja i usvajanja ekonomskih mjera s ciljem zaštite privrede i ekonomske stabilnosti Bosne i Hercegovine, nesnalaženje po pitanju nabavke adekvatnih količina vakcina.

„To, također uključuje i nedostatak efikasnih diplomatskih aktivnosti prema drugim državama i multinacionalnim korporacijama s ciljem osiguranja adekvatnih količina vakcina i drugih medicinskih sredstava, ali i ekonomske pomoći“, navodi se u saopštenju.

 • Kako kažu, cilj rasprave je pokazati nivo odgovornosti Vijeća ministara BiH za postojeće stanje i pokušati pronaći što brža i što učinkovitija rješenja za ublažavanje krize.

  U Sarajevu je 6. aprila više stotina građana protestnom šetnjom i vožnjom od Željezničke stanice, do Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH), a zatim i do Vlade Federacije BiH iskazalo nezadovoljstvo, jer državna i federalna vlast nisu nabavili vakcine protiv COVID-a 19, čime su, kako smatraju građani, ugrozili javno zdravlje.

  Tužilaštvo BiH formiralo je predmet nakon što je upućena krivična prijava protiv čelnih ljudi BiH, zbog izostanka nabave vakcina protiv korona virusa.

  Krivičnu prijavu podnio je doktor Bakir Nakaš u ime 24 građanina BiH i to protiv Zorana Tegeltije, Ankice Gudeljević, Fadila Novalića i Vjekoslava Mandića.

  Razlog je, kako se navodi, postojanja osnova sumnje da u periodu od 18. septembra 2020. godine do 18. marta 2021. godine, svjesni svojih zakonskih obaveza, nisu obavili ili izvršili svoje službene dužnosti u pogledu osiguravanja i direktne nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva. (RSE)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje