Subota, 25. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Opozicija protiv sjednice o otkazivanju referenduma u RS-u

Opozicija u Narodnoj skupštini RS-a protiv je posebne sjednice parlamenta na kojoj bi se, 6.novembra, trebala razmatrati odluka o stavljanju stavljanu van snage odluka o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Tvrde da se time derogira rad parlamenta i bit će protiv predloženog dnevnog reda tog zasjedanja.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SDS-a Nedeljko Glamočak ukazao je u izjavi novinarima da je skupštinska odluka o referendumu usvojena u Narodnoj skupštini 2015. te “skrivana” dvije godine, a kada je “ugledala svjetlo dana”, ona se povlači, što je za opoziciju neprihvatljivo.

“Odluku o referenudmu je 2015. godine predložio predsjednik RS-a Milorad Dodik, a danas klubovi poslanika vladajuće većine predlažu njenu povlačenje. To je još jedan način da se ponižava Narodna skupština”, rekao je Glamočak ističući da traže da Dodik da svoj stav o stavljanju van snage te odluke.

Najavio je da će učestvovati u radu te sjednice te prije toga zauzeti stav o daljnjim koracima.

Poslanik PDP-a Perica Bundalo je rekao da se vlast poigrava s institutom referenduma.

Stavljanjem van snage odluke, kako je naveo, bit će nanesene štetne posljednce RS, urušavanjem digniteta njenih institucija, ponižavanjem RS i njenih građana, a obezvrjeđuje se institut referenduma i za naredni period.

Poslanik NDP-a Krsto Jandrić zatražio je Dodikovo i izvinjenje onih koji su zagovarali referendum zbog manipulisanja obećanjima o referendumu.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović (DNS) je rekao da su klubovi poslanika vladajuće većine podržali dnevni red posebne sjednice.

On je potvrdio da će poslanici DNS-a glasati za za dnevni red te ustvrdio da novinari nisu dobro razumjeli izjavu lidera DNS-a Marka Pavića, koji je ranije rekao da bi bio za to da se provede odluka o referenudmu.

Čubrilović se nada da će sjednica parlamenta proteći u mirnom atmosferi, dok je poslanik NDP-a Krsto Jandić rekao da opozicija još kod sebe ima zviždaljke.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,