Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Oporavljeni pacijenti od COVID-19 iz Banja Luke poručili: Radi o teškom oboljenju, poštovati propisane mjere

U Banja Luci su se danas javnosti obratili pacijenti koji su preboljeli COVID-19. Zoran Đerić, doktor Milenko Padžen i protojerej Ratko Radujković prije svega su se zahvalili doktorima i ostalom osoblju Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske koji su, kako su istakli, i dan i noć bili uz njih u teškim trenucima. Naravno, iskoristili su priliku i sve građene RS-a i Bosne i Hercegovine upozorili na činjenicu da se radi o teškom oboljenju te im poručili da poštuju sve propisane mjere zaštite, javlja Anadolu Agency (AA).

Od 4. marta do 9. maja u Republici Srpskoj je testirano 17.172 lica, a prisustvo koronavirusa potvrđeno kod njih 1.086. Na Klinici za infektivne bolesti UKCRS-a u Banjaluci liječeno je ukupno 524 pacijenta, a izliječeno je njih 343. Uz sve napore medicinskog osoblja, nažalost, preminulo je 59 pacijenata.

Vlado Džajić, generalni direktor UKC RS-a istakao je da se u protekla dva mjeseca puno toga se govorilo o pandemiji koronavirusa i uglavnom su se iznosili podaci vezani za broj zaraženih i umrlih. Stoga je, kako je kazao, za njega ovo poseban dan, jer će se govoriti o pacijentima koji su uspješno izliječeni od COVID-19.

 • “Oni su dokaz da ova bolest ne bira ni godine ni profesiju i mogu da kažem da smo prije mjesec dana ministar Alen Šeranić, moji saradnici i ja bili baš u viziti kada su ova gospoda bili pacijenti. Bili smo očevici da su tada bili uplašeni, uznemireni, zabrinuti, da su imali oko sebe teške pacijente, da su svjedočili, nažalost, mnogim i umrlim, da su bili svjedoci kada je, nažalost jedna porodica i otac i majka i sin umrli od ove opake bolest. a kao što vidim danas su sretni i zadovoljni“, rekao je Džajić.

  Đerić je istakao da je poslije mjesec i po dana po drugi put ispred intenzivne klinike, ali ovoga puta izliječen. Kada je primljen u bolnicu doktori su mu rekli da je jedan od najtežih pacijenata.

  “Ovo je prilika da svim građanima RS-a i BiH kažemo o koliko se radi teškom oboljenju. I, svi oni koji znaju kazati da je ovo nešto bezazleno, da je grip mogo teža bolest, radi se o vrlo teškom oboljenju o čemu mogu da svjedočim i ja, da svjedoče svi oni koji su prošli Infektivnu kliniku. Prilika je da još jednom građane upozorimo na ovu vrstu bolesti, da se maksimalno čuvaju i poštuju sve one mjere koje propisuju nadležne institucije kako RS, tako i BiH“, rekao je Đerić i u ime svih pacijenata koji su liječeni na Infektivnoj klinici UKRS se zahvalio doktorima i osoblju, koji su i dan i noć bili uz njih.

  Padžen, inače, doktor u Dom zdravlja u Kneževu bio jedan od prvih pacijenata oboljelih od COVID-19 koji je primljen u UKCRS-a sa teškom kliničkom slikom zbog čega je na Klinici za infektivne bolesti proveo dvije sedmice.

  “U određenim trenucima, moram biti iskren, bio sam zabrinut kako će se to sve kretati, jer je sama klinička slika bila neizvjesna. Posebno ovo govorim iz prostog razlota da ljudi i shvate koliko je korona opasna bolest. Bez obzira što se svaki dan susrećemo sa ljudima koji imaju asimptomatsku bolest ili blažu kliničku sliku. Međutim, ne smijemo to banalizovati, moramo shvatiti da je korona jako teška bolest i onog momenta kada dođete ovdje niko vam ne garantuje da nećete imati tešku kliničku sliku“, naglasio je Padžen i također iskoristio priliku da se zahvali osoblju UKCRS-a i pozove građane da nose zaštitnu opremu i poštuju mjere socijalnog distanciranja.

  Protojerej-stavrofor Radujković, arhijerejski namjesnik banjalučki poručio je da se mogao uvjeriti da Banja Luka ima izgrađene zdravstvene ustanove u kojima rade stručni ljekari i medicinsko osoblje.

  “Ja sam jedan od tih koji sam došao ovdje na liječenje, proveo sam određeno vrijeme, i mogu najbolje da kažem koliko su naši doktori, sestre i ostalo pomoćno osoblje imali posla oko nas bolesnika. Svakog dana je neko stizao obolio od virusa korona. a oni su danonoćno nadljudski činili sve kako bi nas izliječili. Sjećam se dobro bolesnika koji su kraj mene ležali, bilo je i starijih i mlađih. Nije se znalo ko će od nas podleći toj opakoj bolesti, ali savjesni ljekari, medicinske sestre i ostalo osoblje svake noći, svakog dan su nad nama bdili, liječili na, davali potrebne terapije i hvala Bogu jedan broj je zahvaljujući njima izliječen“, kazao je Radujković.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,