Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Opći izbori u BiH: Cijena glasa se kreće od 100 maraka do 100 eura?!

Preuzmite sliku

U sklopu promatračke misije Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” zabilježene su 942 izborne nepravilnosti i 95 propusta u radu lokalne izborne administracije ili kršenja rokova, a posebno zabrinjavaju prijave kupovine glasova, izjavio je u četvrtak Mostaru koordinator za zagovaranje Koalicije “Pod lupom” Ivica Ćavar.

Na predstavljanju rezultata dugoročnog promatranja Općih izbora 2022. u BiH za razdoblje od 25. jula do 11. septembra, Ćavar je istaknuo kako se najveći broj nepravilnosti, njih 484, odnosi na preuranjenu izbornu kampanju u vrijeme kada je to zakonom zabranjeno.

“Od ostalih najučestalijih nepravilnosti, njih 271 odnosi se na zloupotrebu javnih resursa u svrhu političke promocije, uz 54 slučaja zabilježen je rad javnih službenika u kampanji političkog subjekta. Pristrasnost u medijskom izvještavanju zabilježena je u 38 slučajeva, dok je neprimjeren govor u izbornoj kampanji evidentiran u 37 slučajeva”, naveo je Ćavar.

Posebno je zabrinjavajuće 11 prijava koje se odnose na kupovinu glasova u predizbornom vremenu, kao i slučajevi trgovine mjestima u biračkim odborima.

Prijave pokušaja kupovine glasova došle su iz više općina i gradova iz Federacije BiH, RS i Distrikta Brčko, a problem je što su te radnje teško dokazive, dodao je Ćavar.

“Kada govorimo o cijeni, prema našim informacija ponude se kreću u rasponu od 100 maraka od 100 eura”, kazao je Ćavar.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,