Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš”: Za 11 mjeseci na hospitalizaciji više od 3.000 pacijenata s kovidom

Preuzmite sliku

U periodu januar – novembar 2021. godine u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” obavljeno je ukupno 342.711 pregleda, 8.321 operacija, 1.300 poroda, a na bolničkom liječenju su bila 12.943 pacijenta, poručeno je na godišnjoj konferenciji za novinare, javlja Anadolu Agency (AA).

U istom periodu u Urgentnom centru je pregledano 29.551 osoba i pružena 154.251 zdravstvena usluga. Kroz COVID odjel Opće bolnice za 11 mjeseci prošlo je više od 10.000 pacijenata, a od kraja oktobra prošle godine do kraja novembra ove, oko 20.000 pacijenata.

 • Na Odjeljenju za pedijatriju u ovoj godini je pregledano 3.000 malih pacijenata, odnosno 2.000 više u odnosu na prethodnu godinu. Također, na hospitalizaciji je bilo 75 djece zaražene virusom, sa srednje teškom kliničkom slikom.

  Kada su u pitanju finansijski pokazatelji, Opća bolnica je godinu završili na pozitivnoj nuli. Također, kada je riječ o obavezama prema dobavljačima, ukupne obaveze bolnice u odnosu na prethodnu godinu su smanjene za 2.200.000 KM ili za 84 posto.

  Direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” prof. dr. Ismet Gavrankapetanović izjavio je da je ovo važan dan kada cijeli kolektiv ove bolnice može javnosti prezentirati rezultate svog rada.

 • “Ovom prilikom bih se stoga želio zahvaliti svim uposlenicima Opće bolnice. Mislim da ovakvim radom ova zemlja može više. Mislim da je ovo što je uradila naša bolnica zaista pravo čudo i ponosan sam na to”, kazao je kratko Gavrankapetanović.

  Anela Šubo, internista na intenzivnoj njezi COVID odjeljena Opće bolnice “Prim. Dr. Abdulah Nakaš”, istakla je da je 2021. godinu obilježila pandemija COVID.

 • “Ovo je bila teška godina za nas u organizacionom i profesionalnom smislu. U jednom momentu smo imali formiranih devet odsjeka COVID odjeljenja, uključujući i respiratornu jedinicu za liječenje kritično oboljelih te post-COVID odjel. Kroz ova odjeljenja u periodu od 1. januara do 30. novembra dijagnosticirano je, liječeno i evaluirano više od 10.000 pacijenata s COVID-om, od toga na hospitalizaciji je bilo više od 3.000 bolesnika. Nekada se tražio i krevet više da se svim oboljelim pružila zdravstvena usluga. Timskim radom uz znanje i entuzijazam mlađih kolega i znanjem i iskustvom starijih omogućili smo svim našim pacijentima pravovremeno i kvalitetno liječenje”, rekla je Šubo te dodala:

  “Posebno moram istaći izazove s kojima smo se susretali tokom našeg angažmana u COVID odjeljenju, fizičko i emocionalno iscrpljivanje u pojedinim momentima zbog broja sati koje provodimo u COVID odjeljenju, osjećaj nemoći kad ne uspijemo, osjećaj euforije kada se desi čudo u oporavku našeg bolesnika. Sve je to ipak bilo lakše i imali smo motiv, jer je vizija koju je pred nas postavio naš profesor Gavrankapetanović bila jasna, a to je sve bolja zdravstvena usluga za sve oboljele”, rekla je Šubo.

  Anisa Olovčić, odgovorna medicinska sestra na COVID odjelu, istakla je da su svi u COVID odjelu konstantno angažovani kako bi pružili svu moguću pomoć pacijentima.

 • “Angažirana sam kao fizioterapeut na COVID odjelu. Stalnim ulascima na taj odjel i vidjela sam koliko medicinske sestre imaju posla i da ne mogu da stignu. Krenulo je sve spontano, od pomaganja. Mislim da svaki medicinski tehničar može pomoći u COVID odjelu. Medicinske sestre i uposlenici ove bolnice su osobe koje dosta vremena provode u COVID odjelu uz pacijente. Imaju veoma kratak period između dežura tako da su zanemarili svoj lični život i porodicu, jer smo svi imali jedan cilj, da pomognemo pacijentu”, kazala je Olovčić.

  U Općoj bolnici je ukupno zaposleno 859 uposlenika, od toga je 678 medicinski kadar, a 181 nemedicinski.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje