Četvrtak, 29. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

“Opasno vrijeme za novinare, a biće još opasnije”

Od početka godine dogodio se 41 napad na novinare u BiH. “Ovo je vrlo opasno vrijeme i bojim se da nam predstoji još opasnije”, kaže u intervjuu za Deutsche Welle Željko Rajić.

– Međunarodni prestavnici u BiH, novinarska udruženja iz regije, cijela javnost stala je u odbranu slobode medija nakon napada na novinara Vladmira Kovačevića, što je Tužilaštvo u Banjaluci okvalifiikovalo kao pokušaj ubistva. Policija radi na rasvjetljavanju slučaja ali se postavlja pitanje šta dalje? Šta dalje kada je riječ o medijima, medijskim slobodama, pravima novinara?

U ovom trenutku najvažnije je ostati dosljedan i principijelan i zagovarati potrebu jedinstva u okviru novinarske zajednice u BiH. Najvažnije je da svi novinari treba da budu svjesni da je ovaj brutalni napad jasna poruka novinarima BN TV, ali i ostalim novinarima, kakav će biti odnos onih kojima se kritička riječ ne dopada. Meni je jasno da je ovo vrijeme uoči predizborne kampanje i da političari posebno prate medije. Međutim, nedopustivo je da se bilo ko, pa i vlast na ovaj način obračunava sa novinarima i ugrožava njihova osnovna ljudska i novinarska prava.

– Da li se može očekivati pogoršanje situacije kada je riječ o samom radu novinara i medija kada kampanja zvanično i počne za nekolio dana?

„Ne bih rekao ni gore ni bolje. Ovo je jasna poruka svima, jer mi smo imali i ranije prijetnje i pritiske i sve ono što je neprimjereno demokratskom društvu. Ako predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik sebi da za pravo da prijeti, da kaže da zna ko je odgovoran, da zna ko pokreće novinare i nevladine organizacije, ili javno te prijetnje izgovara posredstvom medija, onda možemo da budemo svjesni da je on jedan od najodgovornijih za ovu atmosferu straha. Bojim se da je ovaj napad posljedica njegovog činjenja u prethodnom periodu i da je posljedica toga što mu je izamkla kontrola nad ljudima koji su dio kriminalnog miljea.

Dijelom smo i sami krivi

– Ovo je 42. napad na novinare samo u ovoj godini. Statistika ne ide na ruku medijima generalno.

Ovo je prvi napad ovakve vrste u RS. Mi smo imali i ranije prijetnje ali nismo imali ovakav napad. Kovačević nije slučajno izabran. Oženjen, nedavno je dobio dijete a oni su svjesno željeli da pokažu da mogu da ugroze svakog od nas i naše porodice. Ali, za stanje u medijima i novinarskoj zajednici odgovorni su i drugi.

– Da li su među tim drugim i sami novinari, medijski radnici uopšte? Da li sami degradiramo profesiju zbog toga što poslodavci zapošljavaju nestručne ljude, ne plaćaju dovoljno, izrabljuju….?

Tu u prvom redu ubrajamo poslodavce, vlasnike medija, zatim novinarska udruženja a i kompletnu novinarsku zajednicu, koja očito nije svjesna u kakvoj se situaciji nalazimo. Naravno, ako hoćemo da budemo iskreni, krivi smo svi za ovo što nam se dešava jer dopuštamo da imaju takav odnos prema nama. Na prvo mjesto ću staviti politiku ili političare bez obzira da li dolaze iz vlasti ili opozicije. Oni će da postupaju tako sve dok im se može. A MUP RS, ukoliko ne pokaže spremnost da se obračuna sa kriminalcima u vlastitim redovima i ukoliko ne smogne snage da se odupre paralelizmu u okviru MUP-a, mi ćemo imati krvoproliće. Šta će se dogoditi ukoliko Dodik i njegova politička opcija izgubi na izborima.

Da li to znači da će biti spremni oružjem da brane tu vlast?! Ovo je vrlo opasno vrijeme i bojim se da nam predstoji još opasnije. Mladim novinarima i generacijama koje dolaze treba pokazati da je istina najveća vrijednost kada je u pitanju novinarstvo i mediji. Moraćemo na neki način da pokažemo put mlađim kolegama na koji način da se bore za sebe i za svoja prava. Mene je policija privela 2013. godine samo zašto što sam objavio vijest o plakatima laktaškog klana po Banjaluci. Sve su uradili nezakonito a novinarska zajednica nije našla snage da se bavi ovim, izuzev odvažnih pojedinaca.

Sprovoditi postojeće zakone

– Ranije je bilo riječi i incijativa da se Krivičnim zakonom novinari tretiraju kao službena lica. Nije prošao prijedlog u Vladi RS, ministar pravde nije imao sluha. Da li bi možda ovaj posljednji napad mogao ponovo da aktuelizuje ovo pitanje?

Ja ne bih rekao da je nama samo problem zakon. Iako jeste dobrim dijelom. Novinari bi trebali da imaju drugačiji tretman u zakonu. Mi imamo jedan problem da nam se mnogi drugi zakoni ne sprovode. Ako policija nije spremna da radi svoj posao ozbiljno, u skladu sa zakonom, onda nam ništa ne znače novi zakoni. Nikakav drugi ili dodatni zakon neće da poboljša situaciju ukoliko se ne počnu primjenjivati postojeći zakoni. Jer i istraga koja se vodi u slučaju Kovačević ima propusta, i zbog toga sumnjam da će izvršilac ili nalogodavac u ovom slučaju biti predat licu pravde, jer policija nije spremna da se suoči sa tim kriminalizovanim strukturama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,