Subota, 13. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Opada nivo Miljacke, Spreče, jezera Modrac, Rijeka Bosna kod Žepča se može pregaziti

Preuzmite sliku

Dok metereolozi najavljuju novi val tropskih vrućina, hidrolozi svojim mjerenjima dolaze do podataka da se nivo rijeka i jezera svakodnevno  smanjuju. 

U nekim slučajevima, kao naprimjer u hidroakumulaciji jezera Modrac, u rijeku Spreču se u sekundi ispusti svega 3,5 kubna metra vode u sekundi, radi očuvanja biološkom minimuma.

  • Također, nivo rijeke Bosne kod Žepča je toliko opao da se rijeka može pregaziti. Slično je stanje i na sarajevskoj rijeci Miljacka.

  • Nivo rijeke Bosne umnogome ovisi od stanja na Vrelu Bosne. Iz Odjela za hidrologiju Federalnog hidrometereološkog zavoda Azra Babić nam je rekla da ove zime zemlja zbog nedostatka snijega nije dobila rezerve vode, pa su na rijeci Bosni i pritokama nivoi znatno niži.

    – Dosad nisu zabilježeni neslavni historijski rekordi. Na Vrelu Bosne izmjeren je vodostaj od 11 centimetara, što odgovara protoku vode od 1,38 metara kubnih vode u sekundi. Najmanji protok na ovom mjestu, od 1,22 metra u sekundi zabilježen je 2015 godine. Na mjernom mjestu Reljevo, danas rijeka Bosna teče sa 4 metra kubna vode u sekundi, a najmanji protok je zabilježen 1990. godine i iznosio je 3,72 metra kubna vode – kaže Babić.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , , ,