Nedjelja, 11. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oni su postali načelnici sa najmanje osvojenih glasova

Preuzmite sliku

U Bosni i Hercegovini jučer su održani lokalni izbori. Glasovi za načelnike, gradonačelnike, općinska vijeća i skupštine grada još uvijek nisu zbrojeni, ali u većini gradova i općina se znaju pobjednici.

Dok su nekima trebale hiljade glasova da pobijede na izborima za načelnike ili gradonačlenike, drugima nije bilo potrebno toliko glasova.

Tako je, recimo, Mladen Kljajić iz Demokratskog narodnog saveza, novi načelnik Općine Krupa na Uni. On je proglasio pobjedu sa rezultatima izbora sa tri obrađena mjesta i 389 glasova.

Elvir Hadžiomerović iz SDA/SBB-a ostat će načelnik Općine Vukosavlje sa 835 osvojenih glasova, 23 više od Borislava Rakića iz Socijalističke partije.

Nikola Đokanović (SRS-SNSD-SP) bit će načelnik Općine Donji Žabar. On je za samo 12 glasova (662) pobijedio aktuelnog načelnika Željka Marjanovića iz SDS-a (650).

Tijesnu pobjedu ostvario je i kandidat Socijalističke partije Simo Stakić u Općini Pelagićevo sa 768. Drugi je bio Dušan Nikolić koji je osvojio 578 glasova na 90 posto obrađenih biračkih mjesta.

Velika borba vodila se i u Općini Petrovac u kojoj je pobjedu proglasio Milan Grbić iz Demokratskog narodnog saveza koji je dobio 300 glasova. Drugi je bio nezavisni kandidat Drago Kovačević sa 274 glasa.

Nakon Amre Babić, BiH je dobila i još jednu načelnicu. Ona je Snežana Ružičić iz SNSD-a koja je pobijedila u trci za načenicu Općine Jezero sa osvojenih 397 glasova. Drugi je bio Dušan Šajin (NS) sa osvjenih 320 glasova.

U Općini Dobretići pobijedio je Ivo Čakar (HSS Stjepan Radić) koji je osvojio 211 glasova. Drugi je bio Tadija Šugić iz HDZ-a sa 168 glasova.

Duško Radun (SNS) postao je načelnik Općine Bosansko Grahovo sa osvojenih 563 glasa. Gojko Šebez iz SNSD-a bio je jedini kandidat za načelnika Općine Kupers (RS). On je osvojio 175 glasova.

Sa 271 osvojenim glasom Asim Zec osvojio je mjesto načelnika federalnog dijela Općine Pale. On je imao 29 glasova više od nezavisnog kandidata Salke Obhođaša.

U Istočnom Mostaru pobjednik je Božo Sjeran (SDS) sa 78 osvojenih glasova. Drugi je bio Gordan Račić (SNSD) sa 56 glasova. Mileva Komlenović iz SNSD-a je načelnica Općine Kalinović sa osvojenim 901 glasom.

Zijad Kunovać iz SDA/SBB osvojio je načelničku poziciju sa 675 dobijena glasa u trci za načelničku poziciju Foče (FBiH). Esed Radeljaš osvojio je 565 glasova.

Sinoć je BiH dobila još jednu načelnicu. To je Mila Petković iz SNSD-a koja je dobila najviše glasova (542) u utrci za načelnicu Općine Novo Goražde. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje