Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Omogućiti reprezentativnost Sindikatu doktora i stomatologa FBiH

Preuzmite sliku

Zastupnici Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentu Federacije BiH Zlatko Ercegović i Irfan Čengić održali su sastanak u Domu sindikata sa predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologa Federacije BiH na temu izmjena zakona koji će omogućiti reprezentativnost ovog sindikata.

Predstavnici sindikata su iznijeli svoje razloge za štrajk, kao i zahtjeve za izmjene zakonskih rješenja koja će omogućiti reprezentativnost ovog sidnikata.

Kao konkretan rezultat današnjeg sastanka jeste upućivanje u parlamentarnu proceduru Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH, kojim će se omogućiti reprezentativnost strukovnim sindikatima.

Identično rješenje i Vlada FBiH planira kroz Zakon o reprezentativnosti, međutim taj zakon je još u formi radnog materijala već dvije godine i nije za očekivati da u ovoj godini može biti usvojen. Upravo zbog toga, do donošenja tog zakona, treba usvojiti izmjene i dopune Zakona o radu.

Zakon o radu FBiH ne poznaje pojam “strukovni sindikat” kao način sindikalnog organiziranja. Posljedica ovakvog odnosa i tumačenja je nepriznavanje Sindikata doktora medicine i stomatologije kao socijalnog partnera u donošenju kolektivnog ugovora, ali i u donošenju druge zakonske regulative vezane za zdravstveni sistem što predstavlja još jedan apsurd.

Na ovaj način bi se omogućilo sindikatu da postane ravnopravan socijalni partner u donošenju kolektivnog ugovora, ali i svih drugih zakonskih akata koji se odnose na oblast zdravstva. Vlada FBiH bi usvajanjem ovih amandmana po skraćenoj proceduri pokazala da ima “sluha” za ovaj veliki problem.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,