Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ombudsmani u BiH: Poligrafsko testiranje radnika ima elemente mobinga!

Preuzmite sliku

Povodom medijskih natpisa da je više od stotinu radnika preduzeća “Boksit”, “Mileks” i firmi koje su proizvođači radova u rudniku boksita podvrgnuto poligrafskom testiranju od strane Uprave Kompanije, Ombudsmeni podsjećaju da ovakva praksa ima elemente mobinga jer dovodi do uznemiravanja radnika i izazivanja osjećaja nesigurnosti i straha u radnom kolektivu, javlja Tuzlanski.ba.

Istim povodom, Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine su početkom 2015. godine izdali Preporuku Upravi ove Kompanije da preduzme sve neophodne mjere kako bi iz svoje poslovne prakse eliminisali ovakve radnje. U Specijalnom izvještaju koji je sačinjen istim povodom i usvojen od strane Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ukazano je da je poligrafsko testiranje iskorišteno kao metod disciplinovanja radnika, mimo Zakona o radu i drugih opštih propisa koji regulišu oblast radnih odnosa.

Ombudsmeni, još jednom, podsjećaju da privredna društva ovakvog kapaciteta moraju sa naročitim stepenom odgovornosti tretirati prava zaposlenih, jer se radi o ostvarivanju važnih egzistencijalnih prava, te prekinuti ovakvu i slične prakse u odnosu Uprave prema radnicima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,