Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ombudsmani podsjećaju na obavezu suzbijanja diskriminacije

Preuzmite sliku

Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine u povodu obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije, 16. novembra, podsjećaju na obavezu suzbijanja diskriminacije i pozivaju institucije, ali i pojedince, da svojim djelovanjem omoguće stvaranje uslova za jednako postupanje.

Ombudsmeni su svjesni da je najveći izazov nespremnost društva da odbaci stereotipe i predrasude i bude tolerantnije prema pojavama koje nisu u skladu sa stavovima većine. Najzad, u tome se ogleda nivo dostignute kulture ljudskih prava”, navode iz ove institucije.

U trenutnom sistemu društvenih vrijednosti u Bosni i Hercegovini, stepen tolerancije je takav da je odnos prema drugom u najmanju ruku neutralan, a ponekad čak i nasilan, dodaju.

Ombudsmeni smatraju da za efikasnu borbu protiv diskriminacije nije dovoljno samo usvojiti zakonska rješenja usklađena s tim standardima, te da je ključno osigurati efikasnu i pravilnu primjenu Zakona o zabrani diskriminacije BiH, prije svega jačanjem institucija koje mogu odgovoriti novom važnom zadatku antidiskriminacijske zaštite. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,