Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Olujni vjetar izazvao veliku materijalnu štetu na području Mostara

Preuzmite sliku

Stanje prirodne nesreće izazvano olujnim vjetrom koje je zahvatilo Mostar, ali i cijelu Hercegovinu u subotu i nedjelju, 23. i 24. februara, dovelo je do toga da je po procjenama povrijeđeno desetak osoba, a pričinjene su i velike materijalne štete.

Načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Predrag Šupljeglav kazao je kako su se aktivnosti Službe za civilnu zaštitu Grada Mostara odvijale u okviru odredbi Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća i podzakonskih aktova donesenih na osnovu tog zakona.

– Tu prije svega mislimo na odredbe zakona koje se tiču angažiranja snaga i sredstava civilne zaštite u uvjetima elementarnih nepogoda i podzakonskih aktova koji se tiču proglašenja elementarne nepogode, djelovanja operativnog centra civilne zaštite i metodologije rada Komisije za procjenu šteta – kazao je Šupljeglav.

Dodao je kako su službenici Grada Mostara koji rade u okviru Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo bili na terenu i radili sve poslove potrebne za saniranje štete.

– Komunalne i druge nadležne službe također su djelovale na terenu u okviru svojih zadataka, a mi ni od jedne nadležne službe nismo dobili informacije da ne mogu odgovoriti stanju na terenu, tako da se nisu stekli uvjeti za proglašenje prirodne nesreće. Pored toga, ni stožer Civilne zaštite, koji bi se u tom slučaju trebao sastati i na osnovu procjena s terena proglasiti stanje prirodne ili druge nesreće, nije izvještavan – istaknuo je načelnik Šupljeglav.

Također, naveo je kako svi oni koji su pretrpjeli određeni vid štete mogu podnijeti zahtjev kako bi komisija izašla na teren i procijenila štetu.

– Na osnovu tog zahtjeva, odnosno te procjene, građani mogu podnijeti i zahtjeve za nadoknadu štete, odnosno za pomoć u saniranju štete, koji mogu preuzeti u Gradskoj upravi – kazao je Šupljeglav.

Zapovjednik Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Grada Mostara Petar Jurić kazao je kako su u prethodna dva dana službenici PVJ-a imali 47 intervencija.

– Naš operativni centar imao je puno više poziva, ali govorim samo o onim pozivima na koje smo mogli intervenirati. Od toga je bilo 25 intervencija tehničke prirode, poput rezanja oborenih stabala i uklanjanja s ceste, sklanjanje limova s krovova i slično, dok smo imali i 22 požarne intervencije u kojima su gorjeli dimnjaci, trava i nisko raslinje, ali i kuće i stanovi – kazao je Jurić.

Istaknuo je kako su sve intervencije odrađene uspješno i bez problema uz korištenje svih resursa te ogroman angažman svih djelatnika PVJ-a Mostar.

Rok za podnošenje zahtjeva za prijavu štete je 8 dana od dana nastanka štete, u suprotnom zahtjev se odbija. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,