Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Oliver Varhelyi: BiH će morati izmijeniti Ustav

Preuzmite sliku

Posebni izaslanik EU-a za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak ocijenio je u četvrtak u Neumu kako je ključni element da Bosna i Hercegovina ostvari napredak – da gradi i ponovo izgradi mostove te stvori povjerenje preko linija podjela kojih i danas ima previše.

Utvrdio je kako BiH treba i zaslužuje pozitivnu i vjerodostojnu viziju za budućnost svih ljudi, viziju s kojom se mladi BiH mogu poistovjetiti.

“Želimo da postanete država kandidat što je prije moguće i da brzo napredujete na putu prema članstvu”, kazao je Lajčak na trećem panelu na temu “Kako prevladati postkonfliktnost bh. društva integracijom u EU i NATO?” koji je održan u sklopu konferencija “Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini”.

Dodao je kako BiH jeste, treba biti i može biti dom za sve, poštujući kulturne, vjerske i jezične razlike i ne namećući bilo koji identitet na bilo koga.

“Međutim, nakon više od 25 godina od potpisivanja Daytona vidim da se atmosfera u državi postepeno usijava. S političarima koji govore jedni drugima, umjesto jedni s drugima, o temama povezanim s konfliktima iz ‘90-ih koje prevladavaju nad agendama koje su ključne za ljude”, naglasio posebni izaslanik EU-a za Zapadni Balkan te zaključio kako je budućnost BiH i svih njezinih naroda unutar evropske porodice.

“Izbori u Mostaru prvi su jasan rezultat kada je u pitanju 14 ključnih prioriteta koje BiH mora ispuniti za članstvo u Europskoj uniji”, kazao je evropski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi.

Ponovio je kako treba paralelno raditi na svih 14 prioriteta, naglasivši pritom da pravosuđe zahtjeva nužnu reformu kako bi se vratilo povjerenje građana. Uz to, naglasio je kako će BiH morati izmijeniti svoj Ustav što su, kako kaže, učinile i ostale zemlje koje su bili kandidati za ulazak u Uniju.

Dotaknuo se i teme migranata, ocijenivši kako, općenito, situacija s migrantima zahtjeva novi pristup te da BiH mora raditi na jačanju svojih vanjskih granica. Konferencija “Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini” održava se u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za nauku i umjetnost u BiH i Rektorskog zbora Republike Hrvatske.

Riječ je o kontinuitetu konferencijskog ciklusa o najizraženijim društvenim i politološkim pitanjima koji opterećuju dejtonsku Bosnu i Hercegovinu. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,