Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Olimpijska ljepotica puna gostiju: Jahorina bilježi najuspješniju ljetnu sezonu u historiji

Preuzmite sliku

Olimpijska ljepotica Jahorina ovo ljeto je jedna od najposjećenijih i najpoželjnijih turističkih destinacija i prava ljetna oaza za ljubitelje odmora na planini.

To potvrđuju zvanični podaci o broju noćenja na Jahorini ostvarenih u julu i avgustu, ali i rezervacije za narednih desetak dana. O popularnosti planine svjedoče i užurbani radovi na izgradnji novih objekata za smještaj turista.

Ovih dana planina živi punim kapacitetima i vrvi od gostiju koji dolaze iz cijele BIH i Srbije.

Ovo je i veliki uspjeh i motivacija za budućnost za Olimpijski centar Jahorina, nakon što su u martu, aprilu i maju zabilježeni katastrofalni rezultati usljed situacije sa koronavirusom i nemogućnosti kretanja, te rada hotela i drugih objekata.

“Do srijede je ostvareno više od 21.000 ljetnih vožnji na OC Jahorina i zabilježen je porast od gotovo 240% u odnosu na prethodnu godinu u istom periodu, kada je ostvareno 6.200 ljetnih vožnji. Prethodni vikend je bio najposjećeniji ove sezone, kada je zabilježeno gotovo 1.700 ljetnih vožnji samo u subotu 8. i nedjelju 9. avgusta. Promet je takođe uvećan za više od 260% u odnosu na prethodno ljeto koje je bilo rekordno po svim parametrima. Prognoziramo da će ova ljetna sezona biti najuspješnija u historiji što nam je posebno drago. Novi sadržaji i bogatija ljetna ponuda je zaista pravi potez, posebno u ovim uslovima kada su putovanja ograničena i kada svi pronalaze utočište u prirodi i planini. Jahorina je sada zaista raj za aktivan odmor i potpuni bijeg od svega što nas svakodnevno opterećuje i zamara i posjetioci su to prepoznali” – kaže Sanja Ćeremidžić, stručni savjetnik za odnose sa javnošću Olimijskog centra Jahorina.

Pored samih prirodnih ljepota kojima Jahorina obiluje, na porast broja turista u ovoj ljetnoj sezoni je utjecalo mnoštvo zanimljivih sadržaja.

“Jahorina je već postala prepoznatljiva po planinskom bobu na šinama dužine 2,5 km, najdužem u regionu. Bob dostiže brzinu od 40 km/h i jedan je od 10 najvećih u cijeloj Evropi. Svakodnevno su u pogonu i naše nove, velike adrenalinske atrakcije, tower, loopster i sky dive, koji su raspoređeni na Poljicama i na Jezeru na vrhu planine. Posjetioci se mogu oprobati i u ljetnom sankanju, vožnji xRaycera, vožnji bicikala, ali i uživati u dugim šetnjama planinskim stazama. Jezero na vrhu planine smo ambijentalno uredili sa šetališnom zonom, molom i klupama, osvijetlili smo šetačku stazu oko jezera. U toku je i nabavka ljetnih zabavnih sadržaja za jezero (pedaline, pontoni, lopte) pa će i ove zanimljive atrakcije dodatno obogatiti ljetnu ponudu. U planu je izgradnja velikog igrališta za djecu sa druge strane jezera. Uradili smo i osvjetljenje trase dužine od 4.200 metara koja vodi do olimpijskog bara. Uz olimpijski bar i polaz najdužeg u regionu boba na šinama, u planu je da vrh planine bude centar zabave i dešavanja u toku ljetne sezone” – dodaje Ćeremidžić.

Hotelski kapaciteti na Jahorini su popunjeni i već danima je nemoguće rezervisati spavanje. Najviše je gostiju iz Sarajeva, Beograda, Novog Sada, Loznice, Banja Luke… Među najpopularnijim hotelima je Lavina, čiji kapaciteti su popunjeni sve do 24. avgusta.

“U julu je zabilježen porast broja gostiju u odnosu na prošlu godinu, dok je tekući mjesec i u 2019. zbog visokih temperatura i povoljnih vremenskih prilika bio odličan, tako da se nadamo da do kraja mjeseca bude tako i ove 2020. Većina gostiju je iz Bosne i Hercegovine i Srbije” – kažu iz menadžmenta Lavine.

Hiljade gostiju ovih dana uživaju u šetnjama prirodom, a ne smetaju im ni povremeni pljuskovi.

“Zbog cijele situacije odlučili smo da ovo ljeto uživamo u ljepotama naše domovine. Redovno posjećujemo olimpijske ljepotice. Ovaj put smo izabrali Jahorinu koja pruža mnogo mogućnosti. Poslužilo nas je i vrijeme, tako da smo se popeli na sami vrh planine” – kaže bračni par Hadžić koji je uživao u sunčanom danu sa svojim sinovima.

Porodica Nikolić iz Loznice već godinama dio ljeta provodi na Jahorini, gdje imaju vikendicu.

“Na Jahorini će svako naći nešto za sebe. Mi uživamo u prirodnim ljepotama, a ovaj dan je rezervisan za vožnju kvadom” – kažu Nikolići.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,