Petak, 7. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Okupljanje u Banja Luci uoči suđenja članovima grupe ‘Pravada za Davida’

“Neće nas zaplašiti”, rekli su članovi neformalne grupe „Pravada za Davida“ uoči današnjeg suđenja u Osnovnom sudu u Banja Luci zbog održavanja neprijavljenog skupa i za remećenje javnog reda i mira, 17. decembra prošle godine.

Ozren Perduv, jedan je od 24 osobe, većinom članova neformalne grupe građana “Pravda za Davida”, koji su prošle godine protestvovali ispred Narodne skupštine RS-a, nakon što su, kako kaže, saznali da je kandidat za ministra unutrašnjih poslova u RS novi, tj. stari ministar Dragan Lukač.

Tvrdi da su se sprontano okupili te da nisu prekršili zakon.

“Oni nas terete za nezakonito okupljanje i ozbiljno remećenje javnog reda i mira, ali smo mi tog dana održali praktični čas iz demokratije, spontano okupljanje, ali nažalost naš Zakon o okupljanju to ne prepoznaje”, tvrdi Perduv.

Kaže da se ovo liči na „Proces“ Franka Kafke, gdje glavni junak kroz čitav roman priprema odbranu, a “zapravo se postavlja pitanje od čega se on to zapravo brani i to je suština svega što se dešava i ovdje”.

“Sistem je vrlo efiksan kada treba da kazni one koji traže pravdu i šaljemo poruku – zaustavite represiju policije nad nama.”, tvrdi Perduv.

Optužbe da su, kako kaže, remetili javni red i mir nemaju nikakavu težinu budući da svi uzvici i parole zapravo predstavljaju izražavanje mišljenja o radu državnih organa (MUP i ministar), a što nije kažnjivo – to se eksplicitno navodi u Ustavu RS, kao i u Zakonu o javnom redu i miru RS.

Isped banjalučkog Osnovog suda okupljeni članovi grupe “Pravda za Davida” jutros su nosili transparente na kojima piše “Zaštitite nas”, “Pomozite nam”, “Zaustavite represiju policije nad svima nama”…, kao i fotografije Davida Dragičevića. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje