Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Okrugli sto u Tuzli: Sistemski rješavati probleme s korupcijom

Preuzmite sliku

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u Tuzli je danas održan okrugli sto, koji je okupio predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti TK, pravosudnih i policijskih organa i druge aktere uključene u borbu protiv korupcije na području Tuzlanskog kantona.

Organizator ovog događaja je Misija OSCE-a u BiH u saradnji sa Timom za sprečavanje korupcije Vlade Tuzlanskog kantona. Cilj je jačanje koordinacije i saradnje između institucija uključenih u provedbu Programa borbe protiv korupcije na području Tuzlanskog kantona, te identificiranje procesa koji mogu otežati provođenje antikorupcionih mjera.

Šef ureda Misije OSCE-a u Tuzli, Karl Jorssen istaknuo je da je Međunarodni dan borbe protiv korupcije prilika da se podsjeti na važnost borbe protiv korupcije, pohvalivši nadležne vlasti za korake koje su poduzeli u Tuzlanskom kantonu, kako bi se pitanje korupcije rješavalo na sistemski način.

Glavni tužitelj Kantonalnog tužilaštva TK, Tomislav Ljubić smatra da iako postoje dobri početni koraci u borbi protiv korupcije, ona pretpostavlja sistemsku reakciju, te da svi moraju biti uključeni u taj proces.

„Naša zapažanja su da još uvijek nemamo dovoljnu komunikaciju i sve komunikacijske kanale sa svim onima koji eventualno raspolažu sa informacijama, koje bi bile inicijacija za naše ispitivanje eventualnih protupravnih djelatnosti iz oblasti korupcije”, kazao je Ljubić.

Premijer Tuzlanskog kantona, Bego Gutić ističe da u posljednjih nekoliko godina sve agencije za provođenje zakona na čelu sa Kantonalnim tužilaštvom, kada je riječ o borbi protiv korupcije daju odlične rezultate. Konstatovao je, da ukoliko se ovaj kanton komparira sa drugim kantonima možda je ponajviše uradio na polju borbe protiv korupcije.

„S ciljem jačanja pravnih i institucionalnih okvira, mi smo kao Vlada, od početka našeg mandata u vrh prioriteta svoga djelovanja stavili borbu protiv korupcije. S tim u vezi doneseni su strateški dokumenti Program borbe protiv korupcije na području TK 2016 – 2019 i Akcioni plan za provođenje Programa, a što je bio uvod u formiranje Tima za sprječavanje korupcije. Naše opredjeljenje i podrška koju dajemo, ali i koju ćemo ubuduće davati radu Tima za spječavanje i borbu protiv korupcije, pokazuju našu spremnost kako bismo uspostavili širok pravni i institucionalni okvir potreban za efikasnu borbu protiv korupcije i svakog oblika kriminala”, rekao je premijer Gutić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,