Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oko 500 hiljada KM za sport u TK: Potpisani ugovori sa sportskim organizacijama

Preuzmite sliku

Upriličeno je potpisivanje ugovora sa organizacijama koje su ispunile uslove Javnog poziva za sufinansiranje programa i projekata u oblasti tjelesne kulture i sporta u TK.

Za sufinansiranje programa i projekata sportskih organizacija za 2021. godinu izdvojeno je oko 500 hiljada KM, a na Javni poziv je dostavljena 209 prijava koje je razmatrala Komisija za raspodjelu sredstava. Uslove je ispunila 121 organizacija, odnosno toliko je prijava bilo blagovremeno i potpuno.

“Ono što želim posebno naglasiti je da je ukupno raspodijeljeno 493 hiljade KM što je svakako nedovoljno za sport na području kantona, ali da će Vlada TK u skladu sa mogućnostima Budžeta u narednoj godini pokušati povećati izdvajanja za sport”, kaže Zlatan Muratović, ministar za kulturu, sport i mlade TK.

Sportski klub invalida sjedeće odbojke ”Sinovi Bosne” iz Lukavca dobio je sredstva za učešće u Premijer ligi BiH, te organizaciju 26. Međunarodnog memorijalnog turnira ”Edin Ibraković”. Zadovoljni su izdvajanjima iz kantona za klub posljednjih godina.

“U ove dvije godine dobili smo dovoljno sredstava koje nam mogu pomoći u radu, najviše od Ministarstva, u ovoj godini smo ostvarili najveća sredstva, za oba projekta. Za jedan projekat je 13 hiljada, a za drugi tri hiljade KM”, navodi Vehbija Tokić, predstavnik SKISO ”Sinovi Bosne” Lukavac.

Pored podrške za projekte osoba sa invaliditetom, podržani su i projekti vrhunskog sporta kolektivno i pojedinačno, kvalitetnog sporta za kolektive i pojedince, zatim sport za sve u okviru koga je sportska rekreacija, potom sportski odgoj i obrazovanje, sportske manifestacije, kao i projekat pružanja usluga korištenja objekata na ime trenažnog procesa u oblasti sporta. Sportsko-kulturno privrednic centar Mejdan je dobio sredstva na ime ovog projekta, jer u njemu trenažni proces obavljaju brojni sportski klubovi i organizacije.

“U red kome se pokriva trošak trenažnog procesa su klubovi koji su u najvišem rangu takmičenja, uglavnom su to loptaški odnosno kolektivni sportovi. Iz godine u godinu sredstva se povećavaju, generalno smo zadovoljni”, ističe Jasenko Elezović, direktor SKPC Mejdan.

Nadležni i predstavnici sportskih klubova i organizacija se nadaju da će uskoro biti povoljnija epidemiološka situacija, kako bi se mogli vratiti u normalne tokove rada, ostvarivali dobre rezultate i uživali u onome što najviše vole. Vjeruju da će i podrška narednih godina biti još veća.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje