Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ogroman odziv građana na potpisivanju inicijative za spas planine Konjuh

Preuzmite sliku

Aktivisti okupljeni oko pokreta “Karton revolucija” su u subotu 24.09.2022. godine u Banovićima i Živinicama organizovali potpisivanje građanske inicijative sa zakonskom osnovom u kojoj traže izmjene Zakona o proglašenju dijela planine Konjuh zaštićenim pejzažom kako bi zaustavili sječu šume i snažnu eksploataciju prirodnih resursa sa zaštićenog prostora.

“Planina Konjuh iako je 2009. godine proglašena “Zaštićenim pejzažom” nikada u praksi nije to zaista i postala. Obzirom da je prostor planine od neprocjenjivog značaja zaista je nevjerovatna činjenica da se najveći dio planine, kada je u pitanju sječa drveća eksploatiše pod potpuno istim uslovima kao i bilo koja druga šuma na Tuzlanskom kantonu. Pored navedenog smatramo da institucije trenutno nemaju dovoljno želje i resursa da se ozbiljnije pozabave navodima da postoje i veliki razmjeri korupcije prilikom sječe sirovina, odnosno da se ne vrši kvalitetna i sistemska kontrola iz razloga što su zbog nedostatka resursa i ovlasti časnim ljudima unutar sistema “zavezane ruke”, riječi su aktivista Karton revolucije koji nastavljaju.

“Želimo sistemski onemogućiti bilo kakve koruptivne radnje u budućnosti i stvoriti preduslove da zaštićeni pejzaž uistinu postane ono što treba biti, zaštićen. Upravo iz tog razloga smo organizovali potpisivanje građanske inicijative sa zakonskom osnovom koja je u skladu sa Statutima općine Banovići, Gradova Živinice i Tuzla kao i Ustavom Tuzlanskog kantona. Zahvaljujući potpisima koje smo danas sakupili i ogromnoj podršci građana stvorili smo zakonski preduslov da općinska i gradska vijeća odnosno Skupština Tuzlanskog kantona u budućnosti mora raspravljati o izmjenama zakona koje kao građani Tuzlanskog kantona tražimo. Konkretno, zahtjevamo zabranu šumsko-privredne sječe šume u zoni B Zaštićenog pejzaža Konjuh i omogućavanje isključivo sanitarne sječe. Pored navedenog u budućim aktivnostima ćemo tražiti povećanje kvalitete nadzora nad zaštićenim prostorom kako bi osigurali poštivanje zakonskih propisa.” kažu iz Karton revolucije.

“U svemu ovome posebno nas raduje činjenica da su građani Banovića i Živinica gotovo jednoglasni u podršci ovoj inicijativi što najbolje govori o društvenom značaju koje ona nosi. Aktivnosti potpisivanja inicijative ćemo nastaviti i u Tuzli, zaključuju aktivisti koji su za sat vremena provedenih u Banovićima i Živinicima dobili oko 350 potpisa podrške iako je prema statutima Banovića i Živinica za pokretanje inicijative bilo potrebno 100 potpisa.”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje