Srijeda, 12. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oglasio se sin Sarajke koja je pozitivna na korona virus: 12 dana niko nije došao po nju

Preuzmite sliku

Sinoć je u Sarajevu testirana žena sa područja Ilidže, te je nakon testiranja ptovrđeno da je zaražena korona virusom. Ubrzo nakon loših vijesti, na Facebooku se oglasio sin zaražene, a koji je naveo da njegovu majku niko nije htio doći da je pregleda ili testira.

Ona je prije 15 dana bila u Turskoj zajedno s još dvije prijateljice, no one nemaju nikakve simptome virusa. Trenutno je na Klinici za plućne bolesti Podrastovi, nije na respiratoru, stabilna je, ali je svemu prethodilo burnih 12 dana.

Kako priča njen sin Senid Omerović u razgovoru s Merimom Spahić, nakon što se vratila iz Turske nazvala je zdravstveni zavod da se informiše da li treba ići u samoizolaciju. S obzirom na to da u tom momentu nije imala simptome, rekli su joj “možete se izolirati, a i ne morate”, tvrdnje su njenog sina.

Iako su uzeli njen broj telefona i rekli da će je evidentirati, s obzirom na to da je bila u državi u kojoj ima zaraženih, narednih dana niko je nije zvao, niti su joj dali broj telefona na koji se može javiti ukoliko se pojave simptomi.

No, nakon nekog vremena pojavili su se prvi simptomi.

“Počeo je da joj curi nos, da je bole kosti, poslije toga se počela razvijati temperatura koja je prisutna već punih 11 dana. Prvih dana je sama sebe liječila paracetamolom, djelovalo bi nekoliko sati i ponovo krenulo”, kazao je.

Poslije toga, pet dana nakon što se vratila iz Turske, prvi put je nazvala ambulantu gdje je putem telefona dobila dijagnozu, a poslije toga zvala je još nekoliko puta.

“Onda je nazvala ambulantu i pitala šta bi mogla uraditi. Jedini savjet bio je da pokuša spustiti temperaturu. Nakon što je to potrajalo, ponovo je nazvala, pitali su je imate li i dalje temperaturu, ona je rekla da ima, na šta su joj odgovorili – pa eto, mi ne možemo doći, čim je temperatura akutna ne mogu izaći na teren da je pregledaju. Rekli su da joj mogu izdati Gripostat i C vitamin da neko ode da joj podigne i donese”, objasnio je.

Nakon što to nije djelovalo propisali su joj antibiotik koji se inače ne koristi u svrhe liječenja koronavirusa.

“Ponovo je zvala treći put, izdat joj je recept za antibiotik, on nije djelovao, stanje se počelo pogoršavati, počelo je da je boli u prsima, imala je sve manje zraka, začepljen nos… Da se čovjek može tako sam liječiti, nama ne bi trebali ljekari, svako bi otišao, kupio antibiotik i sam se liječio”.

S obzirom na to da njen sin živi i radi u Njemačkoj, o njoj je brinula njena majka koja spada u visokorizičnu grupu ljudi kada je riječ o obolijevanju od ovog virusa. Njena majka, prema Senidovim saznanjima, još uvijek nije testirana.

Nakon što je stanje postalo kritično, cijela porodica se uključila u pozivanje raznih službi kako bi dobili pomoć, neki su objasnili da ne mogu pomoći, a na neke brojeve se niko nije ni javljao.

“Iz Civilne zaštite su rekli da ona to mora riješiti sa svojom ambulantom, da oni nikoga ne možgu poslati bez njenog odobrenja, to je njena liječnica, on to mora uraditi. Svu moć je imala ta doktorica, ali ništa nije uradila”, naglasio je Omerović te dodao:

“Naš kućni prijatelj nazvao je CZ, komentar koji je dobio ‘to je svakako stara osoba šta se sekirate'”.

Zaražena žena je 1970. godište.

Ostatak ispovijesti pogledajte u videu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje