Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oglasili se organizatori prve bh. parade ponosa povodom homofobnog napada u Sarajevu

Preuzmite sliku

Organizacioni odbor Bosanskohercegovačke povorke ponosa najoštrije osuđuje današnji homofobni napad koji se dogodio u Sarajevu, te poziva nadležne organe da u najkraćem roku identificiraju i kazne počinioce.

Prema dostupnim informacijama, nepoznate osobe su fizički napale i ozlijedile jednu LGBT osobu, dok je druga uspjela pobjeći. Jedan od napadača je već ranije prijetio napadnutoj osobi, tvrdeći da LGBTIQ osobe i najavljena Povorka ponosa vrijeđaju njegova vjerska ubjeđenja, što je i prijavljeno policiji, navodi se u saopćenju Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

“Ovaj napad je direktna posljedica intenziviranja govora mržnje u javnosti i na društvenim mrežama, a u čemu su učestvovale i pojedine javne ličnosti, nakon što je najavljena inicijativa za organiziranje prve Bh. povorke ponosa. Sve osobe, a posebno nosioci i nositeljice javnih funkcija, moraju biti svjesni i svjesne odgovornosti koju nose kada iznose lične stavove u javnom prostoru”, naveli su organizatori prve povorke ponosa u našoj zemlji.

Oni podsjećaju da Zakon o zabrani diskriminacije BiH izričito zabranjuje poticanje na diskriminaciju LGBTI osoba, a Krivični zakon FBiH reguliše strožije kažnjavanje za krivična djela počinjena iz mržnje. Stoga očekujemo da nadležne institucije procesuiraju i sankcionišu ovaj napad, kao i govor mržnje koji je do njega doveo.

“Povod za ovaj čin nasilja nije najava održavanja Bh. povorke ponosa nego homofobija i netrpeljivost prema LGBTIQ osobama. Homofobno nasilje je prisutno i duboko ukorijenjeno u bosanskohercegovačkom društvu. Pažnja javnosti koju je privukla najava održavanja Povorke konačno baca svjetlo na ozbiljnost nasilja s kojim se LGBTIQ osobe svakodnevno susreću. Svim LGBTIQ osobama poručujemo da nisu same i da beskompromisno stojimo uz njih u solidarnosti. Zahvaljujemo se svima koji/koje pružaju podršku Organizacionom odboru Bh. povorke ponosa i LGBTIQ osobama, te poručujemo da ćemo sa još više energije i posvećenosti raditi na ostvarenju sigurnog prostora i jednakopravnosti za LGBTIQ osobe u Bosni i Hercegovini”, zaključeno je u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,