Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oglasila se Uprava za indirektno oporezivanje: Zubni implantati nisu bili prijavljeni za carinjenje

Preuzmite sliku

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH danas je potvrđeno da su od profesrica Stomatološkog fakulteta u Sarajevu oduzeti zubni implantati, jer nisu imali dokumentaciju kojom bi potvrdile da se radi o donaciji. 

Saopćenje UIO prenosimo u cijelosti:

– Ovlaštene službene osobe Uprave za indirektno oporezivanje danas su izvršile pojačanu kontrolu putnika koji su stigli na Aerodrom Sarajevo letom iz Istanbula. Tom prilikom je izvršeno privremeno oduzimanje zubnih implantata i ostale robe ukupne vrijednosti oko 40.000 KM.

Vezano | Skandal na sarajevskom aerodromu: Profesorice sa Stomatologije pokušale prokrijumčariti zubne implantate, putovale skupa s dekanom 

  • Na osnovu anonimne prijave na otvorenu liniju UIO “Stop švercu” da će na današnjem letu iz Istanbula u Sarajevo pokušati da se prokrijumčare zubni implantati, ovlašteni službenici UIO izvršili su detaljni pregled svih putnika i njihove prtljage. Tom prilikom je kod četiri osobe pronađena roba koja nije bila prijavljena za uvozno carinjenje, već se pokušala prokrijumčariti u carinsko područje BiH. Radi se o zubnim implantatima i drugoj tehničkoj opremi, jednom iPad-u, jednom iPhone telefonu, kao i torbama i novčanicima. Predmetna roba privremeno je oduzeta od osoba sa inicijalima T.P.S, K.L, Č.B i T.Č.A.

  • Protiv osoba kod kojih je pronađena navedena roba bit će pokrenuti zakonom predviđeni postupci.

    Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, navodi se u saopćenju UIO.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje