Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Održana Međunarodna škola medicinskog istraživanja i pisanja

Preuzmite sliku

U organizaciji CME MEDICAL UPGRADE – Centra za medicinsku edukaciju “Medicinska nadgradnja”, u Sarajevu, je održana Međunarodna škola medicinskog istraživanja i pisanja.

Polaznici škole su bili doktori medicine različitih specijalizacija i subspecijalizacija, kao i specijalizanti, te magistri farmacije i doktori veterinarske medicine, ali i studenti medicine i zdravstvenih fakulteta.

 • Voditelj škole, prof. dr. Livia Puljak je istakla značaj kontinuirane edukacije u oblasti istraživanja, pisanja i objavljivanja stručnih radova i naučnih članaka u indeksiranim časopisima. Međunarodna škola medicinskog istraživanja i pisanja, prema njenim riječima, pruža informacije o osnovama naučnog istraživanja i standardima u medicinskom pisanju.

  Predavači, prof. dr. Jugoslav Stahov i prof. dr. Samir Delibegović, uz prof. dr. Liviu Puljak, kao voditelja škole, polaznicima su predstavili naučni pristup planiranju istraživanja, postavljanju hipoteza, prikupljanju i obradi podataka, te publikaciji rada.

 • Nastava je bila interaktivna i odvijala se u formi predavanja i vježbi tokom kojih su polaznici svoje vlastite članke preuređivali i nadograđivali u suradnji sa predavačima.

  Edukacija o pisanju medicinskih znanstvenih radova pokrenuta je u Konjicu 2012. godine i okupila je veliki broj učesnika koji su dolazili iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Crne Gore.

  Ove godine Međunarodna škola medicinskog istraživanja i pisanja održana je u Sarajevu čime je prekinuta tradicija njenog održavanja u najstarijem bosanskohercegovačkom gradu, Konjicu.

  Organizatori planiraju da se Međunarodna škola medicinskog istraživanja i pisanja i naredne godine održi u Sarajevu, u terminu 4. i 5. septembra 2021. godine.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje