Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Odrobijao ubistva prijatelja i majke: Za šet dana počinio dva nova, direktor zatvora upozoravao sve nadležne institucije na opasnost

Preuzmite sliku

Jučer u Suhodolu kod Tarčina 30-ak kilometara od Sarajeva pronađeno je tijelo policajca FUP-a koji je ubijen vatrenim oružjem dok je je osiguravao strelište.

Tijelo je pronašao kolega koji je trebao preuzeti smjenu.

Ubio ga bjegunac?

Prema informacijama bliskih istrazi, sumnja se da je policajca ubio Edin Gačić (44) za kojim policija traga već šest dana zbog ubojstva Sauda Sultanića koje je izvršio u ponedjeljak u Podorašcu kod Konjica. Za njim je ovih dana tragalo nekoliko policijskih agencija i MUP-ovi više kantona.

Sve su snimile nadzorne kamere

Podsjetimo, nadzorne kamere su snimile stravično ubojstvo u Podorašcu kod Konjica u ponedjeljak. Ubojica Edin Gačić je nesretnog Sauda Sultanića usmrtio vatrenim oružjem, a potom ga izbo najvjerojatnije nožem ili šrafcigerom.

U trenutku ubistva Sultanić je bio sam u objektu, a iako je odmah prevezen do konjičke bolnice, dežurni ljekar je samo mogao konstatirati smrt.

Ovog čestitog čovjeka Gačić je iz potpuno nepoznatog motiva usmrtio.

Gačić je u ratu bio pripadnik jedinice El Mujaheed Armije BiH.

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Ljudevit Marić rekao je da je Gačić iznimno opasna osoba koja je u dva navrata osuđivana za počinjene ubistva.

Posljednje je počinio u ponedjeljak kada je u jednog muškarca najprije pucao iz vatrenog oružja, a potom ga dokrajčio nožem. Gačić je krajem rata ubio suborca iz jedinice nakon čega je osuđen na osmogodišnju kaznu zatvora. Pomilovao ga je 2000. tadašnji predsjednik Federacije BiH Ejup Ganić iz Stranke demokratske akcije i smanjio kaznu zatvora za jednu godinu.

Nakon što je izašao iz zatvora 2002. zbgog ubistva saborca iz odreda Ismeta Gunića, ubio je majku u Zenici te je 2003. osuđen na 20 godina zatvora. Nakon izdržane dvije trećine kazne pušten je iz zatvora u Bihaću.

Edham Veladžić, direktor Kaznenopopravnog zavoda u Bihaću, upozorio je još u julu 2017. godine sve nadležne institucije na opasnost i mogućnost da će Edin Gačić, sada već trostruki ubica, ponovo učiniti to krivično djelo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje