Ponedjeljak, 26. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Određen jednomjesečni pritvor Dautbašiću i Šahman

Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor sekretaru Ministarstva sigurnosti BiH Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman koji se sumnjiče da su vršili pritisak na Azru Sarić, svjedokinju u predmetu protiv Nasera Keljmendija.

Nakon jučerašnjeg ročišta pred sutkinjom Tatjanom Kosović na kojem su tužitelj Tužilaštva BiH Božo Mihajlović i advokati Dautbašića i Šahman iznijeli optužbe i odbranu, Sud BiH ipak je donio odluku da se optuženima odredi jednomjesečni pritvor.

Tužitelj Mihajlović je na jučerašnjem ročištu pročitao iskaze Azre Sarić, te kazao da su “Šahman i Dautbašić tražili od svjedokinje da u svom svjedočenju na Sudu BiH provodom predmeta protiv Nasera Keljmendija zaštiti njihovog šefa Fahrudina Radončića“.

Odbrana Dautbašića i Šahman predvođena advokaticom Vasvijom Vidović demantirala je navode Tužilaštva riječima da je Sarić u svojim ranijim iskazima “isključila i Radončića i Keljmendija kao izvršioce djela“.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 11. februara 2016. godine ili do nove odluke Suda.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete, te im je odredio pritvor zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni, boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke ili saučesnike, kao i postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo“, naveli su u saopćenju.

Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman su osumnjičeni da su počinili krivično djelo ometanje rada pravosuđa iz člana 241. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje