Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Odobren Prijedlog zakona o dobrovoljnim penzionim fondovima

Preuzmite sliku

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrili su na sjednici većinom glasova , za koji je iz Federalne vlade rečeno da je u skladu sa Strategijom reforme penzionog sistema u FBiH.

Trenutni penzioni sistem, na konceptu međugeneracijske solidarnosti, usljed negativnih demografskih i privrednih kretanja, finansijski je neodrživ. Donošenje zakona stvara pravnu osnovu za daljnji razvoj penzionog sistema u FBiH i tržišta kapitala, na kojem će se pojaviti nove vrste fondova različitih po načinu i kriterijima investiranja, navedeno je iz Vlade.

Dobrovoljni penzioni fondovi omogućavaju da novac prikupljen kao dopunski vid penzionih doprinosa, bude aktivan kroz ove fondove. Podrazumijevaju prvenstveno ulaganje u vrijednosne papire na domaćem i stranom tržištu. Svaki građanin koji se odluči na dopunsko penziono osiguranje članstvom u ovim fondovima ostvaruje pravo na povlačenje i raspolaganje akumuliranim sredstvima u skladu sa zakonom, prenosi Fena.

Donošenjem zakona će građanima, posebno mlađim generacijama, biti omogućeno ostvarenje dodatnih prihoda u starosti, a usljed dobrovoljnosti članstva, građani i privreda neće snositi nikakve dodatne troškove, naveli su iz Vlade.

Osim prijedloga ovog zakona, poslanici Predstavničkog doma odobrili su također na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kao akt kojim počinje reforma sistema PIO.

Brojni su noviteti u tom tekstu u odnosu na sadašnju praksu, a jedna od najbitnijih je uvođenje bodovnog sistema za obračun penzija. Njena visina se određuje množenjem ukupnog broja bodova stečenih na osnovu staža s vrijednošću opšteg boda predloženog u ovom trenutku u iznosu od 13,6 KM.Za svaku godinu staža s plaćenim doprinosom, osiguranik stiče bodove proporcionalno uplaćenom: po 1 bod ako je plaća bila ista kao i prosječna plaća, po 2 boda ako je bila dvostruko veća od prosječne, 0,5 ako je bila pola prosječne, itd., obrazloženo je iz Vlade. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,