Subota, 4. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Odobren Nacrt zakona: Ko sve ima pravo na liječenje neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom?

 Nacrt zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom odobrio je većinom glasova Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici i uputio ga u javnu raspravu.

Predlagač zakona je Federalna vlada koja je predvidjela da pravo na liječenje biomedicinski potmognutom oplodnjom na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, u pravilu, ima žena do navršene 42. godine života, koja je u braku, odnosno izvanbračnoj zajednici, i to tri pokušaja intrauterine inseminacije i pet pokušaja izvantjelesne oplodnje, uz obavezu da dva pokušaja budu u prirodnom ciklusu, javlja Fena.

Pod liječenjem Nacrt podrazumijeva otklanjanje neplodnosti ili umanjene plodnosti korištenjem biomedicinskih dostignuća, nakon utvrđivanja da trudnoća ne može biti postignuta drugim načinima liječenja. Također, liječenje je i uzimanje i čuvanje spolnih tkiva i spolnih stanica muškarca i žene u slučajevima kada, prema saznanjima i iskustvima medicinske znanosti, postoji opasnost da može doći do neplodnosti.

Biomedicinski potmognuta oplodnja provodi se primjenom savremenih znanstveno provjerenih biomedicinskih dostignuća, a u odabiru postupka odlučuju bračni, odnosno izvanbračni drugovi zajedno sa specijalistom ginekologije i porodiljstva, navela je između ostalog  Vlada u Nacrtu ovog akta. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje