Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Odluka Vlade TK: Najmanji dječiji dodatak iznosi 20 KM

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona je danas donijela više odluka kojima se utvrđuju iznosi određenih oblika socijalnih davanja.

Iznos novčane pomoći na ime prehrane djeteta do šest mjeseci za nezaposlene majke porodilje, čiji prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos od 25% prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu iz 2018. godine, ove godine iznosit će 80,00 KM mjesečno po djetetu, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade.

Ovo pravo isplaćivat će se u trajanju od maksimalno šest mjeseci, a zahtjev za ostvarivanje prava se može podnijeti najkasnije do jedne godine starosti djeteta.

Jednokratna novčana pomoć za opremu novorođenog djeteta utvrđena je u visini od od 159,00 KM, odnosno 20% prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu iz 2018. godine. Pravo na ovaj oblik pomoći imaju porodice čiji mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos od 25% prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu iz 2018. godine.

Na kraju, dječji dodatak, za djecu iz porodica u kojima mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi 7% prosječne plate u Tuzlanskom kantonu iz 2018. godine, iznosit će 20,00 KM po jednom djetetu mjesečno, izuzimajući porodice sa troje i više djece za koje se dječji dodatak utvrđuje u visini od 40,00 KM mjesečno po svakom djetetu iz te porodice. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,