Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Odluka suda: Dževad Korman neće hitno biti vraćen na posao, slijedi suđenje

Preuzmite sliku

Kako RTV Slon saznaje Općinski sud Tuzla odbio je privremenu mjeru za Dževada Kormana, smijenjenog direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, što znači da on neće biti vraćen na posao po hitnom postupku.

Podsjećamo, Dževad Korman posredstvom svog advokata Damira Alića Općinskom sudu u Tuzli podnio je tužbu hitnog karaktera protiv Kantonalne vlade, zbog kako se navodi, nezakonite smjene s pozicije direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Alić je tužbu protiv Tuzlanskog kantona, odnosno Kantonalne vlade, podnio zajedno s prijedlogom privremene mjere i mjere osiguranja, zbog, kako je naveo, klasičnog političkog pritiska koji je rezultirao smjenom Dževada Kormana.

S obzirom na to da je riječ o tužbi i prijedlogu mjera hitnog karaktera, shodno proceduri koju zakon nalaže, Općinski sud u Tuzli donio je odluku u roku od tri dana.

U slučaju da je Sud prihvatio privremenu mjeru Korman bi na mjesto direktora Uprave policije bio vraćen do okončanja sudskog postupka. Međutim, budući da je nadležna pravosudna institucija, odnosno Općinski sud odbio privremenu mjeru za Kormana vodit će se redovan sudski postupak koji će početi za 10 – tak dana, kazao je advokat Alić.

Podsjećamo, Kormanov rad je krajem prošle godine aktuelni ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sulejman Brkić ocijenio ocjenom „ne zadovoljava“, a potom Kantonalnoj vladi uputio prijedlog ocjene rada direktora Uprave policije. Brkić je predložio da ta ocjena bude “ne zadovoljava”, što je Vlada Tuzlanskog kantona i usvojila. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje