Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Odluka Suda BiH: Osim Novalića, na slobodu izlaze Solak i Hodžić

Preuzmite sliku

Sud Bosne i Hercegovine donio je danas odluku prema kojoj trojici osumnjičenih u predmetu Respiratori neće biti izrečena mjera jednomjesečnog pritvora koju je Tužilaštvo BiH tražilo. Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić izlaze na slobodu.

Njima su određene mjere zabrane – sastajanja sa svjedocima i razgovaranje o predmetu.

Tužilašvo BiH predložilo je, podsjećamo, određivanje jednomjesečnog pritvora za premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hodžića zbog afere nabavke 100 respiratora iz Kine tokom epidemije koronavirusa.

Advokati osumnjičenih ranije su izjavili da očekuju da će njihovi branjenici biti pušteni da se brane sa slobode i da bi određivanje jednomjesečnog pritvora moglo dovesti do pada Vlade FBiH, dok su tužioci poručili da je određivanje pritvora jedina zaštita istrage koju provode u tom predmetu. Podsjetimo, Tužilaštvo BiH tereti pomenutu trojicu da su, koristeći vanrednu situaciju izazvanu pandemijom, osmislili plan kako bi pribavili novac za nabavku respiratora.

Tvrde da je po tom planu Novalić iskoristio poziciju premijera FBiH kako bi sredstva bila stavljena na raspolaganje Federalnoj upravi civilne zaštite, a kako bi bio sklopljen ugovor s firmom “Srebrena malina”. Tužilaštvo BiH obrazložilo je da je zatražilo određivanje pritvora za osumnjičene u predmetu nazvanom “Fadil Novalić i drugi” zbog koluzijske opasnosti, bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi utjecali na svjedoke, prikrivače i saučesnike.

Ipak, Sud BiH odbacio je danas prijedlog Tužilaštva BiH za određivanjem mjere jednomjesečnog pritvora. Međutim, još uvijek nije poznato šta je Sud odlučio kad su u pitanju Fahrudin Solak i Fikret Hodžić.

Kako je ranije potvrđeno iz Tužilaštva, pritvor je zatražen zbog činjenja sljedećih krivičnih djela:

Fadil Novalić; udruživanje zbog činjenja krivičnih djela:
– Zloupotreba položaja ili ovlaštenja
– Primanje nagrade za trgovinu uticaja ili drugog oblika koristi
– Pranje novca

Fahrudin Solak; udruživanje zbog činjenja krivičnih djela:
– Zloupotreba položaja ili ovlaštenja
– Primanje nagrade za trgovinu uticaja ili drugog oblika koristi
– Pranje novca
– Krivotvorenje službene isprave

Fikret Hodžić; udruživanje zbog činjenja krivičnih djela::
– Zloupotreba položaja ili ovlaštenja
– Primanje nagrade za trgovinu uticaja ili drugog oblika koristi
– Pranje novca
– Krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili dokumenata (Tuzlanski.ba | N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje