Nedjelja, 16. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Odlazak na hadž o državnom trošku kao stimulativna mjera za dosadašnji rad i podstrek za još bolje djelovanje

Preuzmite sliku

Ministarstvo odbrane (MO) BiH 3. septembra sklopilo je ugovor s Islamskom zajednicom BiH o organizaciji putovanja devet pripadnika MO i Oružanih snaga BiH na hadž u Meku, što će koštati oko 67.500 KM, saznaju “Nezavisne“.

MO BiH je za ovaj aranžman raspisalo javni natječaj kroz pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja o nabavci, što ne treba da čudi budući da Islamska zajednica BiH inače organizira vjerska putovanja ove vrste.

No, ono što čudi jeste odluka da se obavljanje hadža, kao temeljnog propisa vjernika muslimana, za pripadnike MO BiH plaća državnim parama, a što bi trebalo da bude isključiva privatna stvar svakog pojedinca, plaćena privatnim parama.

U MO BiH su potvrdili ovaj aranžman, navodeći da je odlazak na hadž “muslimana iz strukture odbrane BiH, kao i katolika i pravoslavnih vjernika na njihova hodočašća, predstavlja duhovno upotpunjavanje i moralnu krepost u životu vjernika“.

Upotpunjavanje ovih propisa vjernike jača u njihovom svakodnevnom životu u izvršavanju radnih obaveza na još bolji i kvalitetniji način. Ovim činom izgrađuje se potpuna ličnost uposlenika ili vojnika, njihova duhovna komponenta, a čije se koristi najbolje uočavaju u izvršavanju postavljenih zadataka“, ističu iz MO BiH.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da pripadnici MO BiH i OS BiH, izvršavajući propise hadža, “imaju priliku promovirati vrijednosti slobode vjere u sistemu odbrane BiH, kao i vrijednosti države BiH među nekoliko miliona prisutnih muslimana“.

Inače, sam put avionom do Saudijske Arabije (Meke) i obavljanje hadža nije ni tako jeftino, budući da će pojedinačno po osobi koštati oko 7.500 KM.

Na pitanje iz kojih je budžetskih sredstava organiziran odlazak na hadž, iz MO BiH navode da Vojno muftijstvo, kao dio IZ BiH, svake godine dobija poziv “za učešće muslimana iz strukture sistema odbrane u odlasku na hadž i obavljanju hadžskih propisa“.

Rezultat toga jesu i potpisani ugovori između MO BiH i Rijaseta IZ BiH o pružanju podrške u sufinansiranju odlaska na hadž za svaku prethodnu godinu. Uposlenici MO i pripadnici OS BiH, koji uz podršku institucije činom sufinansiranja idu na hadž, predstavnici su čije se zalaganje i rad prepoznaju kao veoma kvalitetni i afirmativni za instituciju u svakom dijelu posla kojim se bave”, naglašavaju iz Ministarstva te zaključuju da je odlazak na hadž na ovaj način “stimulativna mjera za dosadašnji rad i podstrek za još bolje djelovanje”.

Iz MO BiH putuju svake godine – Kako su potvrdili iz MO BiH, hadž se svake godine planira i realizira u organizaciji Ureda za hadž Rijaseta IZ BiH, “koji određuje i cijenu”.

“Vojno muftijstvo, kao sastavni dio Ministarstva odbrane BiH, u svojim godišnjim planovima rada planira ovu aktivnost koju odobrava ministar odbrane BiH“, ističu iz Ministarstva.

Vojni imami povlašteni – Iz MO BiH naglašavaju da Rijaset IZ BiH vodi brigu o hadžijama iz strukture MO i OS BiH tako što pruža mogućnost “da vojni imami u svojstvu vodiča o trošku IZ BiH prate sve vrijeme hadžije iz MO i OS BiH, pružajući stručnu pomoć za upotpunjavanje propisa hadža”.

Inače, prema informacijama kojima raspolažu Nezavisne novine, dužnost vojnog imama iznimno je povlaštena funkcija u vojsci, koja sa sobom nosi i do tri puta veću platu nego što je imaju “obični” civilni imami, ali i mnogo manje posla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje