Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Odgovor na veto Bošnjaka o referendumu u RS-u

Preuzmite sliku

Odbor Narodne skupštine RS-a za ustavna pitanja danas će utvrditi odgovor Ustavnom sudu RS-a u vezi s vetom Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a na odluku o referendumu u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a.

Na sjednici Odbora za ustavna pitanja bit će utvrđen i odgovor Ustavnom sudu RS-a u vezi s vetom Bošnjaka na Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS.

Prema Poslovniku Narodne skupštine, Odbor za ustavna pitanja, između ostalog, utvrđuje odgovor ustavnim sudovima RS i BiH kada su u pitanju pokrenuti postupci za ocjenu ustavnosti zakona ili ustavnosti i zakonitosti drugih općih akata.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a prihvatilo je 1. augusta zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi s Odlukom Narodne skupštine RS-a o raspisivanju referenduma koji se odnosi na Dan RS-a.

Također, prihvaćen je i zahtjev bošnjačkog kluba u vezi sa Zakonom o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine, koji je Narodna skupština RS-a izglasala na sjednici održanoj 13. jula ove godine.

Najavljeno je da će Vijeće meritornu odluku o predmetnim zahtjevima donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana.

Bošnjački političari naglašavaju da 9. januar ne može biti prihvaćen kao Dan RS, te smatraju da treba provesti odluku Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine kojom su odredbe Zakona o praznicima RS-a, koje se odnose na 9. januar kao Dan RS, neustavne.

Najavili su i da će, bez obzira na odluku Vijeća Ustavnog suda RS-a, nastaviti pravnu borbu osporavanja odluke o entitetskom referendumu, pa i na Ustavnom sudu BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,